Noviny píší, čeho by se kvůli Bakalovi měli bát Schwarzenberg a Sobotka

18.09.2013 7:03

Dvě zásadní události se během úterního odpoledne odehrály v těžební společnosti OKD. Nejprve tisíce horníků demonstrovaly proti plánu uzavřít Důl Paskov a celá akce vyvrcholila vtrhnutím do bývalého sídla společnosti. Večer pak vedení společnosti NWR oznámilo, že navzdory tomu tlaku prodělečný provoz uzavře.

Noviny píší, čeho by se kvůli Bakalovi měli bát Schwarzenberg a Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Někteří z nich měli píšťalky

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Jak popisují Lidové noviny, až tři tisíce horníků během odpoledne prošlo od fotbalového stadionu Na Bazalech Ostravou. Během průvodu skandovali hesla jako "Bakalu do dolu" a akci zakončili demonstrací před dlouholetým sídlem OKD, které vedení nedávno opustilo. „Naše požadavky jsou oprávněné, musí to řešit stát i vlastník. My víme, jak je k tomu donutit,“ hřímal do mikrofonu odborářský předák Jaroslav Vlach.

Po projevech však došlo k neočekávanému zvratu. Navzdory snaze pořadatelů několik desítek rozzuřených demonstrantů vniklo do budovy vedení. Dostali se pouze do recepce, kam byli vzápětí povoláni policejní těžkooděnci, a zde zdemolovali kameru, stůl a jedno okno. „Těm chlapům to nemůžete mít za zlé, jsou psychicky dole, už rok žijí v nejistotě,“ řekl k tomu jeden z demonstrantů.

Večer pak vedení společnosti oznámilo, že bez ohledu na dnešní akci důl uzavře. Další vývoj bude podle vedení NWR záležet na postoji vlády. Pokud bude ochotna podporovat tzv. sociální těžbu, mohlo by se na Paskově těžit až do roku 2018. Jinak jeho provoz skončí na konci roku 2014. Manažeři tak přehodili další osud dolu na bedra ministrů, se kterými by se měli sejít již v sobotu v Lánech u prezidenta Zemana.

Jaký bude postoj vlády, naznačil ještě večer premiér Jiří Rusnok, když uvedl, že vláda nemůže zachraňovat zadlužené průmyslové podniky.

Redaktorka Lidových novin Lenka Zlámalová k reportáži z Ostravy přidala glosu, podle které dvě třetiny akcionářů OKD nemají zájem na těžbě v Paskově nadále prodělávat. „Jejich pragmatismus ale ohrožuje postavení Zdeňka Bakaly, mecenáše společenského proudu, odvolávajícího se na vysoké etické zásady Václava Havla,“ píše Zlámalová. S finančním dravcem, inkasujícím zisky a prchajícím před ztrátami, je role moralisty dost obtížně slučitelná.

„Prezident Miloš Zeman jistě nebude váhat ani minutu a využije tuto dvojroli proti předsedům TOP 09 i ČSSD, kteří mají k Bakalovi nejblíž,“ uzavírá komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…