Noviny popisují, jak si údajně skupina kolem exředitele Homolky přišla na miliony

02.07.2014 9:25

Bývalý ředitel státní Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý a další tři muži vytvořili v roce 2009 společnost Virmil, která se stala jedním z „uzlů“, v nichž se sbíhaly peníze z údajně zmanipulované zakázky na digitalizaci chorobopisů. Informovaly o tom středeční Lidové noviny s tím, že Virmil měla být zkratka slovního spojení „virtuální milionáři“.

Noviny popisují, jak si údajně skupina kolem exředitele Homolky přišla na miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Čtveřice, kterou kromě Dbalého měli tvořit Michal Toběrný, Petr Kutil a Pavel Kocourek, se však zbytečně podceňovala, neboť se z nich stali skuteční milionáři. „Peněz si ale příliš neužili, neboť kvůli Virmilu, jehož název rozšifrovali protikorupční policisté, jsou nyní stíháni,“ napsal list.

Zdrojem jejich bohatství se měla stát zakázka na digitalizaci 75 milionů stránek chorobopisů s odhadovanou cenou 95 milionů. Zmíněná čtveřice si podle listu nechala založit společnost Disol, která nakonec zakázku získala s nabídkou přes 140 milionů korun. Později se ale ukázalo, že práci ve skutečnosti odvedla jiná firma za pouhých 30 milionů korun.

Celou operaci podle policistů vymyslel a řídil Dbalý. Pokyny byly předávány Toběrnému, který seděl v hodnotící komisi a dokázal „prosadit“ Disol, který řídil Petr Kutil. Podle listu měl po získání zakázky na starosti zakrytí původu peněz. Kocourek měl na akci „dohlížet“ na Ministerstvu zdravotnictví, které Nemocnici Na Homolce přímo řídí.

Podle deníku Disol nakonec od nemocnice dostal 150 milionů, ty pak přes několik dalších firem a soukromých účtů putovaly až ke zmíněné, nyní obviněné, čtveřici. Ta podle detektivů způsobila nemocnici škodu téměř 57 milionů korun.

„Policie zmíněnou skupinu viní kvůli podezření ze zmanipulování veřejné zakázky a legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ uvedl list.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …