Noviny upozornily na způsob, jak se nepoctiví policisté mohou vyhnout vězení

28.03.2014 8:03

Policisté, kteří se dopustili trestného činu, se mohou vyhnout soudu a následnému odsouzení. Stačí, když jsou za daný skutek od policie propuštěni. Upozornilo na to páteční Právo s tím, že takový postup vyplývá z evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a také z judikatury Nejvyššího soudu.

Noviny upozornily na způsob, jak se nepoctiví policisté mohou vyhnout vězení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

List zmiňuje případ policisty, který byl stíhán mimo jiné za krádež 18 tisíc korun a dvou notebooků, jehož trestní stíhání pražský městský soud pravomocně zastavil letos v lednu. To proto, že byl mezitím propuštěn z policejního sboru a za stejný skutek nemůže být potrestán dvakrát. Druhým deníkem zmíněným případem je příslušník BIS, který způsobil tajné službě škodu ve výši 104 tisíc korun. I jeho stíhání bylo zastaveno ze stejného důvodu - byl potrestán již tím, že byl od kontrarozvědky propuštěn. Oběma přitom hrozilo až pět let vězení.

List upozorňuje, že poprvé soud tento postup uplatnil u bývalého policejního prezidenta Lessyho. Nebezpečný precedens prý může zvrátit jen Nejvyšší soud. „Na něj už se obrátil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, když právě ve dvou výše jmenovaných pravomocných rozhodnutích podal dovolání,“ uvedl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…