Novoroční Kubera v nejlepší formě: Na svobodu slova dnes už jen vzpomínáme. Zelená tsunami, poručíme větru, dešti. Žít a nechat žít

01.01.2020 13:21

Předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera v novoročním projevu upozornil své spoluobčany, že rozhovor z očí do očí je mnohem lepší, než vedení debat na sociálních sítích. Varoval před dalšími útoky na svobodu slova, které jsou vedeny ve jménu politické korektnosti a bil na poplach před „zelenou tsunami“, která se na nás řítí obrovskou rychlostí.

Novoroční Kubera v nejlepší formě: Na svobodu slova dnes už jen vzpomínáme. Zelená tsunami, poručíme větru, dešti. Žít a nechat žít
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
Prezident Miloš Zeman místo novoročních projevů pronáší rok co rok své projevy na sv. Štěpána a někteří politici se rozhodli využít uvolněný novoroční prostor ke svým vlastním promluvám k voličům. V první den roku 2020 tak k voličům promluví premiér Andrej Babiš (ANO), jeho stranický kolega Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny, a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Posledně jmenovaný před kamerami České televize sdělil Čechům, Moravanům a Slezanům, že v roce 2019 jsme důstojně oslavili 30. výročí sametové revoluce, 20. výročí vstupu do NATO i 15 let od vstupu do Evropské unie.

„Rok 2019 byl rokem velkých změn ve světě i doma. Extrémně rostl vliv sociálních sítí, a to do té míry, že v podstatě žijeme dva životy. Jeden virtuální, ve kterém je obtížné se orientovat, a jeden reálný, který je často zcela jiný. A když říkám jiný, myslím tím lepší,“ zdůraznil Kubera.

Navštívil prý přes 20 senátních obvodů a osobně se přesvědčil, že osobní rozhovory nelze nahradit žádnými sociálními sítěmi. Osobně prý nemá nic proti digitalizaci. „Jen připomínám, že digitalizovaná hloupost zůstává hloupostí,“ varoval.

Upozornil, že i v roce 2019 se svoboda slova ocitla pod palbou. „Útoky na svobodu pokračovaly i v uplynulém roce a jako vždy byly zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly,“ pravil Kubera. „Politická korektnost dovedená ad absurdum, takže na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat. Nemůžeme říkat, co si myslíme, a bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet,“ pokračoval varovně.

Pozornost věnoval i globálnímu oteplování.

Nová zelená tsunami, která se rychlostí zvuku blíží k našim hranicím a která je založena na vyvolávání strachu o osud planety, doplněná heslem ‚poručíme větru, dešti‘, a úžasný zelený byznys je na světě,“ upozornil Kubera, s tím, že na klimatické změny bychom se měli spíše připravit, než se snažit jim bránit. Činíme tak totiž např. cestou prosazování elektromobilů, a to je podle Kubery chyba. „Dnes jsme v zajetí posedlosti elektromobility, o které už všichni vědí, že je to slepá cesta, jen se to bojí říct nahlas,“ řekl doslova.

CELÝ PROJEV JAROSLAVA KUBERY

Stranou pozornosti předsedy Senátu nezůstaly ani Čína a Rusko. „Čína a Rusko se staly spíše vnitropolitickým, než zahraničněpolitickým tématem, jako bychom neměli svých starostí dost,“ řekl předseda horní komory Parlamentu. Zdůraznil, že před těmito zeměmi se máme mít na pozoru, ale musíme tak činit v patřičné míře.

Vzpomněl si také na výrok prezidenta Miloše Zemana, který před pár dny označil Senát za „nástroj ďábla“.

„Senát byl dokonce nedávno označen za nástroj ďábla. Musím konstatovat, že k vám nepromlouvám z pekla, ale ze své pracovny,“ poznamenal Kubera s dovětkem, že ve věcech ochrany Ústavy nelze Senát přehlasovat, a právě tady je jeho síla.

„Snažme se řídit heslem ‚žít a nechat žít‘,“ požádal Čechy. Žijeme totiž podle něj v době, kdy se nám daří dobře. Nikdo nás bezprostředně neohrožuje a České republice se daří. „Díky vám,“ zdůraznil předseda Senátu.

Nakonec popřál divákům vše dobré v roce 2020 a rozloučil se s nimi.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…