Novotný v debatě ČT karlovarských lídrů pálil do Kalouska. Publikum vřelo

25.09.2013 22:59

K předčasným volbám Česká televize připravila sérii dvouhodinových pořadů, kde podle svých průzkumů představuje osm nejsilnějších lídrů z daného kraje. Ve středu začala krajem Karlovarským a zacílila na téma práce a zaměstnanosti.

Novotný v debatě ČT karlovarských lídrů pálil do Kalouska. Publikum vřelo
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Nejprve však moderátor Jakub Železný zmínil téma „na zahřátí“. Bylo jím zvolení unie Angely Merkelové ve volbách do německého Bundestagu. Sice ve volbách triumfovala, je však otázkou, s kým se spojí v koalici. Nabízí se například pravo-levé spojení.

Při vztažení na Českou republiku ale podobné úvahy odmítl Josef Novotný (ČSSD), zde by prý podobná koalice po volbách nefungovala. „Určitě se programy rozcházejí a pravice za ty roky ukázala, jak umí vládnout,“ vzkázal.

I druhá strana se ozvala silně odmítavě, a to karlovarský lídr TOP 09 Roman Maleček směrem k zemanovcům. Jemu vadí, že prezident Miloš Zeman prý dopředu řekl „kdo se s kým má kamarádit“.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury už rovnou deklaroval, že by nejraději byl v opozici. „Pak budeme velmi silným jazýčkem na vahách,“ popisoval Pavel P. Ries případ, kdy by jeho hnutí ve volbách získalo kolem devíti, deseti procent. Je to však netypické, když strana rovnou řekne, že nechce být ve vládě. Jako případně silná opozice ale Úsvit prý dokáže víc, například pomocí kompromisů může prosadit referenda. „Máme zkušenosti z toho, jak dopadly všechny strany, které se poprvé dostaly do Parlamentu,“ dodal Ries. Tím narážel například na Věci veřejné, jejich předseda Vít Bárta spojil s Úsvitem právě v těchto volbách síly.

Euro by mělo být výsledkem referenda

Krátce se hovořilo i o zavedení eura, které taktéž může být se znovuzvolením Merkelové spojeno. „Jestli přistoupíme na euro, mělo by být výsledkem referenda,“ míní Ries. „Já si myslím, že euro bude zavedeno do roku 2020. Je to potřeba pro naši republiku, aby to tak dopadlo,“ uvedl Novotný. To Maleček byl opatrnější, sám by prý raději ještě počkal.

Hlavním tématem pořadu však byla práce. Zde se lídři shodli, že je potřeba podpořit průmyslové obory oproti „básníkům a filosofům“, jak řekl Ries. „A to říkáte vy, jako filmový tvůrce?“ připomněl jeho povolání moderátor. „Ano,“ odvětil Ries s úsměvem.

Podobně hovořil i Josef Kvasnička (SPOZ). „Prosazujeme to, aby řemeslné a technické obory měly přednost,“ uvedl. Podpora od státu je potřeba, nesmí být však „donucením“, jak řekl Roman Procházka (ANO). „My nemůžeme za někým přijít a přikazovat mu: Tohohle člověka musíš vzít,“ popisoval své záměry.

Podle Riese by pomohlo, kdyby se podporoval vznik pracovních agentur, které by byly placeny za to, když skutečně pro někoho seženou místo. Úřady práce podle něj nic nevyřeší.

Minimální mzda je teď nedůstojná, většina ale byla proti zvýšení

S nezaměstnaností však souvisí i minimální mzda. Tu by totiž většina diskutujících nezvyšovala – právě v obavách z toho, že by následovalo zvýšení nezaměstnanosti. „Myslím, že je to nedůstojné k českému občanovi, brát osm tisíc jako minimální mzdu. Ale musíme brát v potaz realitu,“ vysvětloval Kvasnička za zemanovce. „Minimální mzda je osm tisíc, ale každý má možnost vydělat si víc. Je to dané poptávkou po práci,“ dodal. „V tuhle chvíli se s tím nedá nic jiného dělat,“ dal mu za pravdu i lídr TOP 09.

Ostře se však proti tomu postavil hejtman Novotný. „Jestliže je minimální mzda nižší než sociální dávky, tak lidé jsou v klidu doma,“ popisoval druhou stranu problému.

„Já chápu socialisty, že tohle prosazují, aby se zvýšila minimální mzda,“ reagoval na něj Ries z Úsvitu, „tato vazba je ale prokázaná: Zvyšujeme minimální mzdu, zvyšuje se nezaměstnanost.“ Jak ale dodal, osm tisíc je skutečně nedůstojných. Vzápětí překvapil lídr ANO Procházka. Kdyby měl říci vlastní názor, minimální mzda by podle něj měla být až mezi 13, 14 tisíci. „Je to prostě cena práce,“ dodal.

Spolu s ním a ČSSD se pak shodl i komunistický lídr v Karlovarském kraji Pavel Hojda. „Sociální dávky jsou pro stát daleko vyšší než prostředky na to, aby se zvýšila minimální mzda,“ uvedl. „Je to pro stát levnější než platit dávky někomu, kdo i může pracovat,“ míní Hojda.

„Je potřeba zvyšovat minimální mzdu minimálně o inflaci,“ zapojil se i lídr Strany zelených Petr Němec. „Musíme motivovat člověka k tomu, aby pracoval. A ne jen aby slepě pobíral sociální dávky,“ dodal s tím, že nejde jen o peníze, ale třeba i to, aby byl dostatek školek pro ženy, které se vrací do práce po mateřské.

Na přetřes se nakonec dostalo i téma Regionálního operačního programu Severozápad. Jak totiž poznamenal Ries, kdyby kraj nemusel platit pokutu za ROP, bylo by dost peněz na vytváření pracovních míst – právě z dotací.

„Tady nás jasně poškodilo Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem,“ rozzlobil se hejtman Novotný za ČSSD. „Auditní orgány jsou jediné a je to Ministerstvo financí. To nám rok a půl zadržovalo peníze,“ dodal. V tu chvíli ho však přerušoval křik z publika, až musel zasáhnout moderátor Železný. „Stejně tak došlo k problémům z operačního programu Doprava. Ale to pan Kalousek zaplatil bez mrknutí oka,“ prohlásil Novotný. „Karlovarský kraj byl poškozen jako celek. A to jde na váš vrub,“ ukázal na zástupce TOP 09 Malečka.

„Pan Novotný jistě ví, že ROP nezastavilo Ministerstvo financí, ale Evropská komise,“ utrousil suše. „Pan Novotný už déle říká, že byli málo kontrolovaní, a tak se v ROP kradlo,“ podpořil ho Jan Bureš (ODS) ironicky. Hejtman však ještě dodal, že když se nastavovaly parametry operačních programů, dělala to právě ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…