Novotný v debatě ČT karlovarských lídrů pálil do Kalouska. Publikum vřelo

25.09.2013 22:59 | Zprávy

K předčasným volbám Česká televize připravila sérii dvouhodinových pořadů, kde podle svých průzkumů představuje osm nejsilnějších lídrů z daného kraje. Ve středu začala krajem Karlovarským a zacílila na téma práce a zaměstnanosti.

Novotný v debatě ČT karlovarských lídrů pálil do Kalouska. Publikum vřelo
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Nejprve však moderátor Jakub Železný zmínil téma „na zahřátí“. Bylo jím zvolení unie Angely Merkelové ve volbách do německého Bundestagu. Sice ve volbách triumfovala, je však otázkou, s kým se spojí v koalici. Nabízí se například pravo-levé spojení.

Při vztažení na Českou republiku ale podobné úvahy odmítl Josef Novotný (ČSSD), zde by prý podobná koalice po volbách nefungovala. „Určitě se programy rozcházejí a pravice za ty roky ukázala, jak umí vládnout,“ vzkázal.

I druhá strana se ozvala silně odmítavě, a to karlovarský lídr TOP 09 Roman Maleček směrem k zemanovcům. Jemu vadí, že prezident Miloš Zeman prý dopředu řekl „kdo se s kým má kamarádit“.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury už rovnou deklaroval, že by nejraději byl v opozici. „Pak budeme velmi silným jazýčkem na vahách,“ popisoval Pavel P. Ries případ, kdy by jeho hnutí ve volbách získalo kolem devíti, deseti procent. Je to však netypické, když strana rovnou řekne, že nechce být ve vládě. Jako případně silná opozice ale Úsvit prý dokáže víc, například pomocí kompromisů může prosadit referenda. „Máme zkušenosti z toho, jak dopadly všechny strany, které se poprvé dostaly do Parlamentu,“ dodal Ries. Tím narážel například na Věci veřejné, jejich předseda Vít Bárta spojil s Úsvitem právě v těchto volbách síly.

Euro by mělo být výsledkem referenda

Krátce se hovořilo i o zavedení eura, které taktéž může být se znovuzvolením Merkelové spojeno. „Jestli přistoupíme na euro, mělo by být výsledkem referenda,“ míní Ries. „Já si myslím, že euro bude zavedeno do roku 2020. Je to potřeba pro naši republiku, aby to tak dopadlo,“ uvedl Novotný. To Maleček byl opatrnější, sám by prý raději ještě počkal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…