Nový bič na Polsko a Maďarsko, padlo. Zmíněna i ČR. Jde o Macrona

03.08.2020 11:45

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune požaduje, aby se čerpání peněz z nedávno odsouhlaseného rozpočtu podmínilo dodržováním právního státu. „Není možné vysvětlit francouzským, polským, maďarským a evropským občanům, že v Evropě můžeme být finančně solidární bez toho, abychom se obávali z dodržování základních pravidel demokracie, svobody médií a rovných práv,“ pověděl Beaune. Informaci přinesl server Euobserver. V článku se dotkli i korupce v České republice.

Nový bič na Polsko a Maďarsko, padlo. Zmíněna i ČR. Jde o Macrona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Česka Andrej Babiš a premiér Maďarska Viktor Orbán

Server euobserver.com, tedy web sledující dění v Evropské unii přinesl článek o francouzských požadavcích na možnosti čerpání z nedávno schváleného rozpočtu 750 miliard euro. Více jsme o takzvaném Fondu obnovy psali ZDE.

Celý článek ZDE:

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune měl dle Euobserveru v nedělním rozhovoru ve Financial Times zmínit, že by přístup k penězům měl být podmíněn dodržováním právního státu. Tato podmínka byla hojně diskutovaná, avšak ze samotné výsledné dohody nakonec díky nutnosti jednomyslnosti vypadla. O tom jsme psali například ZDE.

„Není možné vysvětlit francouzským, polským, maďarským a evropským občanům, že v Evropě můžeme být finančně solidární bez toho, abychom se obávali dodržování základních pravidel demokracie, svobody médií a rovných práv,“ pověděl Beaune. Dodal též, že sankce by měly mít právní i finanční důsledky.

Připomínky dle Euobserveru přicházejí potom, co údajně došlo k omezení některých práv v Maďarsku či Polsku. Web však upozornil též na Andreje Babiše, když napsal, že v České republice probíhá závažné obvinění z korupce na nejvyšší úrovni. Dále pak uvedl, že to bylo právě Maďarsko a Polsko, kdo vzdoroval podmíněnosti čerpání finančních prostředků s dodržováním právního státu. Dle kritiků prý jde o drzý pokus o dodržování statusu quo.

Údajně jsou státy EU připraveny společně s Evropskou komisí a Evropským parlamentem vyvinout systém, jak hodlají tato ustanovení uplatňovat, pokud by některé vlády tento systém zablokovaly. Prý je cílem dosáhnout institucionální dohody napříč EU do konce roku.

Dle webu však nedávný vývoj v Maďarsku a Polsku ukazuje, že je pramalá šance, že se tyto země k pravidlům dodržování právního státu připojí. Prý tato pravidla by mohla podkopávat nebo zpochybňovat jejich politiku, která údajně omezuje svobody médií nebo práva komunity leseb, gayů, bisexuálů, transexuálů a intersexuálů. Server ještě dodal, že pouhý den po schválení rozpočtu rezignoval v Maďarsku šéfredaktor největšího nezávislého média v zemi Index.hu. V Polsku prý posilují homofobní nálady, některé města vyhlašují zóny bez LGBT. Již v minulém týdnu jsme psali o tom, že tato města Evropská unie potrestala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…