Nový klimatický balík, schválený v Bruselu v úterý. Takto na nás dopadne

27.04.2023 17:37

Členské země Evropské unie v úterý definitivně schválily nový balík klimatických norem v rámci plnění klimatických cílů Fit for 55. Pro byly všechny včetně Česka, zdrželo se jen Polsko. Rozhodnutí ale tvrdě dopadne na ceny pohonných hmot nebo uhlí. Benzín a nafta by měly zdražit o více než tři koruny na litr, uhlí pro vytápění domácností dokonce o 40 procent. Metrák černého uhlí se tak dostane až na 1 000 korun.

Nový klimatický balík, schválený v Bruselu v úterý. Takto na nás dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

V rámci nových norem, které vstoupí v platnost v roce 2027, podraží emisní povolenky, které se dostanou na hodnotu 45 eur za tunu CO2. To se dotkne domácností prostřednictvím vytápění budov a silniční dopravy.

„Při ceně povolenky 45 eur by za jeden litr benzínu člověk zaplatil poplatek 11 eurocentů, tedy asi 2,50 Kč. Za litr dieselu by se platilo 11,70 eurocentu, tedy asi 2,70 Kč,“ uvedla podle serveru Novinky.cz analytička projektu Fakta o klimatu Kateřina Kolouchová. Když se k tomu přičte DPH, podraží litr benzínu téměř o tři koruny a ještě více v případě dieselu.

Zvýšená cena povolenek ovlivní i ceny plynu, což dopadne na domácnosti topící plynovými kotly. U vytápění plynem by cena za kubík měla podle Kolouchové narůst asi o dvě koruny. Největší zásah pocítí domácnosti, které topí černým uhlím. Metrák uhlí by nově mohl stát až tisíc korun.  

„Za metrák černého uhlí by člověk zaplatil navíc 13 eur, tedy okolo 307 korun,“ uvedla Kolouchová a dodala, že navýšení ceny o více než tři koruny s DPH za kilogram by tak činilo více než 40 procent. „U uhlí je zátěž povolenkami relativně nejvyšší, protože je to levné palivo, u kterého je zatím minimální zatížení spotřebními a ekologickými daněmi,“ dodala Kolouchová.

Dopady na domácnosti chce Evropská unie kompenzovat sociálním klimatickým fondem, v němž bude k dispozici 86,7 miliardy eur (přes dva biliony korun). Česko by z tohoto fondu mělo získat přes 50 miliard korun, které pomůžou domácnostem a malým podnikům.

Změny v povolenkách pravděpodobně přinesou také rostoucí ceny letenek. Letecký průmysl totiž k roku 2026 přijde o povolenky zdarma. V rámci nového balíku klimatických norem se schválila také opatření na zvýšení energetické účinnosti budov, renovaci budov, dekarbonizaci vytápění a chlazení v budovách.

Evropská unie zároveň schválila uhlíkové clo pro dovoz, aby nebyl evropský průmysl znevýhodněn oproti světové konkurenci, která není svázána tak tvrdými klimatickými opatřeními. Zejména výrobci cementu, železa, oceli, hnojiv a dalších produktů budou muset clo platit v závislosti na ceně emisí v rámci dovozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…