Nový ministr Koníček plánuje posílit úřady práce, po vládě chce peníze

15.07.2013 20:27

Nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček by rád posílil úřady práce – slibuje si od toho zlepšení boje proti nezaměstnanosti. Nyní se chystá vládu požádat o více peněz na úředníky a vybavení.

Nový ministr Koníček plánuje posílit úřady práce, po vládě chce peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Od ředitelky centrálního úřadu práce chce František Koníček tento týden dostat první návrh, kolik lidí a materiálu by pobočky na zajištění pomoci nezaměstnaným potřebovaly. Úřady práce se od loňska věnují nejen problematice zaměstnanosti, ale vyplácejí i dávky. Původní agendu tak plně nestíhají.

"Jsou věci, které nesnesou mnoho odkladů. Toto je jedna z priorit, která odklady nesnese," uvedl ke změnám na úřadech práce Koníček.

Strukturu úřadů práce proměnila od dubna 2011 reforma tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Jeden "superúřad" zastřešil krajské pobočky s kontaktními místy po republice. Od loňska se úřady přestaly věnovat jen zaměstnanosti, a začaly vyplácet i dávky.

Generální ředitelka Marie Bílková v květnu po svém nástupu do funkce řekla, že právě na vyplácení dávek se soustředila největší pozornost, přestože lidí bez práce kvůli krizi přibývalo. Do popředí chtěla proto zas dostat agendu zaměstnanosti. Podporovala to už Koníčkova předchůdkyně ve funkci Ludmila Müllerová (TOP 09). Ke zhruba 8500 zaměstnanců úřadů mělo přibýt několik stovek úředníků.

Bílková má novému ministrovi tento týden předložit první verzi návrhu na změnu organizace generálního ředitelství i první variantu požadavků "na personální a materiální dimenzi" krajských poboček a kontaktních míst. Všechny potřeby, služby a činnosti, které mají úředníci klientům poskytovat, pak zmapuje "rozsáhlá analýza". Popíše "zcela zřejmé deficity", uvedl ministr. Výsledky by se měly stát podkladem k žádosti pro vládu o peníze na další personál a vybavení.

Koníček zatím nepřiblížil, jakou částku by přibližně na posílení úřadů práce mohl po kabinetu žádat. "Materiál pro vládu musí být kvalitní, věcný a nesmírně konkrétní. Tlak na vládě na vyřešení ostatních deficitních záležitostí v ostatních resortech bude velký. Já si musím zajistit kvalitou materiálu a naléhavostí řešení, aby ministerstvo práce a úřady práce měly prioritu," uvedl ministr.

Podle něj ministerstvo najde finance pro úřady i ve svém rozpočtu. Přesune jim je spolu s částí zaměstnanců. Koníček totiž chystá "reorganizaci" některých ministerských odborů. "Část agend a lidí přejde z části na úřady práce, vytvoří jakýsi základ budoucího řídicího systému na generálním ředitelství úřadu práce," dodal ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…