Nový mýtný systém již brzy naskočí. Kremlík očekává kolony na hranicích

29.11.2019 21:11

Hostem Interview ČT24 byl ministr dopravy Vladimír Kremlík (nestr. za ANO). Hovořilo se nejen o mýtném systému, ale také o výstavbě dálnic.

Nový mýtný systém již brzy naskočí. Kremlík očekává kolony na hranicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Kremlík

Budou problémy se změnou mýtného systému? „V současné době máme zaregistrovány dvě třetiny dopravců. Čísla narůstala a narůstají. Ministerstvo dopravy, celníci i další se připravují na zahájení mýtného systému. Nový systém bude od 1. prosince,“ poznamenal. „Devět z deseti dopravců vědí, že v Česku bude nový mýtný systém a že se musí zaregistrovat,“ dodal. 

„Připravujeme se na to, že mohou vznikat, a s největší pravděpodobností budou vznikat, na hranicích kolony,“ řekl Kremlík a dodal, že však byla přijata mnohá bezpečnostní opatření. Chce, aby zodpovědní dopravci přes hranice projeli. „Řidiči osobních automobilů by se měli rovněž potýkat s co nejméně problémy,“ uvedl. Kolony se dle jeho slov čekají 3 dny. Jednotlivá registrace trvá pět minut. Kolony pak mohou být až několik kilometrů dlouhé, obává se ministr. „Vše jsou spekulace, ale kolony mohou opravdu trvat desítky hodin,“ dodal.

Následně se hovořilo o právních komplikacích kolem mýtného systému... „Všichni víme, že soutěž na mýtný systém byla napadena. Tato právní nejistota kolem mýtného tendru určitě nepůsobila pozitivně na ty, co si vybírali dané jednotky,“ sdělil Kremlík. 

Tématem v pořadu Interview ČT24 byla také výstavba dálnic. Příští rok by mělo být otevřeno 21 kilometrů nových dálnic. „Toto máme v plánu. V letošním roce otevřeme 34 kilometrů dálnic, v loňském roce byly otevřeny čtyři kilometry,“ uvedl. „Chtěl bych, aby se otevíralo minimálně 30 kilometrů ročně. Stavby pro to, aby se mohly otevřít, se však musí připravit. Mohu otevřít zkrátka jen ty stavby, které přede mnou někdo připravil,“ zdůrazňoval ministr Kremlík.

K urychlení výstavby by mohly pomoci i znalecké posudky. Problémem jsou totiž podle Kremlíka spekulanti. „Připravili jsme úpravu tak, aby jeden znalecký posudek mohl platit až tři roky,“ dodal Kremlík. „Naším úkolem je urychlit procesy, kdy by mělo být umožněno urychlení staveb,“ sdělil ministr dopravy.

A jak jsou dálnice připraveny na zimu? „Přesvědčil jsem, jak jsou ŘSD a silničáři připraveni na zimu. Začali jsme přípravu dělat na začátku srpna letošního roku. Chtěli jsme se připravit na zimu, abychom nebyli překvapeni, že sněží. Přijali jsme konkrétní opatření, abychom případnou změnu na dálnicích minimalizovali,“ uvedl Kremlík. Podle jeho slov by se situace jako v loňském roce neměla opakovat.

Závěrem se hovořilo i o cestování na železnici. Slevy podle svých slov rušit nechce. Dále chce, aby studenti a senioři cestovali po železnici. „V současné době aktuálně řešíme, aby Českou republiku propojily vysokorychlostní tratě. Chceme, aby bylo jednoduše možné cestovat ze severu na jih. Zpracovali jsme několik studií, probíhají průzkumy. V roce 2025 bychom chtěli zahájit stavbu vysokorychlostní tratě,“ sdělil Kremlík, podle jeho slov se sbírají zkušenosti ve Francii. „Chtěli bychom, aby trať mezi Prahou, Brnem a Ostravou byla do roku 2030 rozpracována,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…