Nový plzeňský biskup o migrační krizi: Zveme lidi domů, a tím pádem máme povinnost, aby ten domov zůstal zachován

20.02.2016 17:59

Největším problémem Česka v diskusi o migrační krizi je, že se tu vytvořily dvě krajní fronty a že se debata vede způsobem buď – anebo. A zlatá střední cesta dostává z obou stran na frak, posteskl si v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny čerstvě jmenovaný plzeňský biskup Tomáš Holub, který byl dosud generálním sekretářem České biskupské konference. V rozhovoru přišla také řeč na to, k čemu mu jsou dobré zkušenosti z pobytu v Bosně z doby, kdy byla zmítána občanskou válkou, ale i na to, čemu se věnuje ve volném čase.

Nový plzeňský biskup o migrační krizi: Zveme lidi domů, a tím pádem máme povinnost, aby ten domov zůstal zachován
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Holub se totiž přiznal, že příští týden „jede na lyže“. Na námitku, zda je něco takového důstojné jeho nové biskupské mitry, Holub opáčil, že i bývalý papež Jan Pavel II. jezdil na lyže. „Tak to snad důstojnost úřadu neohrozí,“ domnívá se.

Plzeňská diecéze je zraněna odsunem Němců

Odpověděl také na otázku, čím se plzeňská diecéze liší od těch ostatních. „... je to kraj, který je zásadně … zraněn odsunem Němců, lidé zde nemají staletou tradici osídlení,“ prohlásil.

Církev má být protihlasem těch, kdo mají odpovědnost za bezpečnost

Základem evropské civilizace je podle Holuba úcta vůči jednotlivci. „Úcta vůči každému jednotlivému člověku, který nesmí být obětován ve prospěch celku. Na tom stojí podle mého hlubokého přesvědčení celá evropská kultura,“ řekl.

Úkolem církve je podle Holuba v současné migrační krizi volat: „Pokud chceme bránit evropskou kulturu, tak ji nemůžeme bránit prostředky, které by samy v sobě pošlapaly to, co chceme bránit.“

Úkolem církve je tak prý být „jakýmsi protihlasem proti těm, kteří naopak mají odpovědnost za bezpečnost a o bezpečnost se starají“.

I u nás může nastat to, co v Bosně v 90. letech

Na základě toho, co zažil v 90. letech v Bosně, si vůbec nemyslí, že by nenávist a fanatismus nemohly zachvátit Evropu jako celek. „Pro mě je Bosna takovým vykřičníkem: myslet si, že něco takového nám nehrozí, je naprosto naivní,“ domnívá se nový plzeňský biskup.

Naději vidím v odvaze jít střední cestou

Strach lidí z islámu je podle něj v mnohém oprávněný. Za náš největší problém ale považuje to, že se tu vytvořily dvě krajní fronty. „Jedna je zcela lidumilná, s určitým nerespektováním reálných nebezpečí, a na druhé straně je fronta, která všechno považuje za nebezpečí,“ říká Holub. To, co je podle něj nyní nutné, je mluvit o otevřenosti, která nabídne pomoc potřebným. „Ale aby to na druhé straně nebyla naivní otevřenost. Aby pomoc respektovala, že zveme lidi domů, a tím pádem máme povinnost, aby ten domov zůstal zachován,“ řekl.

Za neštěstí považuje to, že se debata vede způsobem buď – anebo. „A ta střední cesta dostává z obou stran na frak. Naději bych viděl v odvaze jít tou střední cestou,“ dodal Holub.


 

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…