Nový prezident na Filipínách sliboval brutální válku s dealery. A slib plní tak, že všem spadla čelist

10.07.2016 9:45

Nedávno zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte, přezdívaný „Kat“, se rozhodl dostát svým předvolebním slibům. Jen za týden od uvedení do funkce padlo za oběť jeho války proti drogám přinejmenším 30 drogových dealerů. A přibudou další. Informuje Newsweek.com.

Nový prezident na Filipínách sliboval brutální válku s dealery. A slib plní tak, že všem spadla čelist
Foto: asiaone.com
Popisek: Rodrigo Duterte

Než se stal prezidentem, byl Duterte starostou Davao, města na jihu Filipín. Ve své prezidentské kampani však sliboval válku se zločinem, tisíce mrtvých kriminálníků a tlustší ryby v Manilském zálivu, kam nahází všechna jejich těla.

V roce 2015 byl dokonce označen organizací Human Rights Watch za „starostu komanda smrti“, jelikož během jeho funkčního období údajně lidové milice pozabíjely více než tisíc domnělých zločinců.

Mnohdy je také za svoje expresivní vyjadřování srovnáván s kandidátem na prezidenta USA Donaldem Trumpem. V lednu 2015 například označil papeže Františka za „zkurvysyna“ poté, co kvůli jeho návštěvě výrazně vzrostl dopravní provoz. Podle Duterteho je však Trump fanatik, což on sám rozhodně není.

Celý text zde

Stačil však týden ve funkci, aby Duterte rozpoutal válku proti drogám, která má v současnosti na svědomí již 30 údajných drogových dealerů. Osm jich policie zabila přímo v Manile, dalších 22 pak mimo hlavní město. Celkem zabavila 180 kg metamfetaminů v hodnotě takřka 20 milionů dolarů.

Od prezidentských voleb, které proběhly 9. května, zahynulo přinejmenším 100 drogových dealerů, násilníků, zlodějů aut a jiných kriminálníků.

Podle generálního tajemníka Národní advokátní komory Edreho Olaliji však válka proti drogám formou zabíjení nevýznamných zločinců a lokálních dealerů neřeší skutečné problémy a jedná se pouze o dočasnou záplatu.

„Buďme upřímní: hrozba drog musí skončit,“ řekl Olalia. „Ale tyto takřka sériové popravy údajných pouličních dealerů či nevýznamných drogových magnátů, které vypadají náhle, nepřirozeně a předvídatelně, také musí skončit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…