Nový senátor, který nejde pro rázné slovo daleko: O demokratických hodnotách mluví lidé, kteří je chtějí spíš oslabit

13.10.2018 16:38

Senátní volby skončily a především v ODS mohou slavit. Spokojeni mohou být i někteří nezávislí kandidáti, např. hudebník Ladislav Faktor, který vyhrál nad kandidátem hnutí STAN Jiřím Šestákem. Co od pana Faktora mohou voliči očekávat? Především zásadový postoj vůči komunistům a socialismu.

Nový senátor, který nejde pro rázné slovo daleko: O demokratických hodnotách mluví lidé, kteří je chtějí spíš oslabit
Foto: Petr Zikmund
Popisek: Hudebník, podnikatel a doktor práv Ladislav Faktor

Ladislav Faktor přesvědčivě zvítězil ve druhém kole senátních voleb v obvodu České Budějovice. Získal 62 procent hlasů oproti 38 procentům hlasů Jiřího Šestáka. V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz ze srpna tohoto roku hovořil mimo jiné o tom, co si myslí o předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi. „Vojtěch Filip není pro mne člověk, kterému bych cokoli věřil, je to vulgární populista. Komunisté mají zřejmě někde školu, kde se učí obelhávat lidi,“ podotkl Faktor.

Když dostal otázku, jak se dívá na to, že prezident Miloš Zeman nevystoupil u příležitosti 50. výročí okupace Československa, odpověděl jednoduše. „Ctím stáří, takže neříkám nic,“ uvedl.

V roce 1968 mu bylo 11 let, takže do socialismu s lidskou tváří nevkládal žádné naděje. Ale v 70. a 80. letech se prý s přáteli shodli na tom, že vláda komunistů je v podstatě zrůdná a něco jako lidskou tvář nemá a nemůže mít. Místo lidské tváře přišla normalizace podepřená hlavněmi sovětských tanků a puškami sovětských vojáků. Důsledky normalizace podle hudebníka pociťujeme v podstatě dodnes. „Myslím si, že jsme se měli daleko ostřeji vypořádat s minulým režimem. Dokument jsem neviděl, ale zažil jsem oba jmenované denně v televizních zprávách,“ zdůraznil.

Jasně dal najevo, že je mu také líto, že se lidé do demokratických procesů mnohdy vůbec nezapojují. O demokratických hodnotách mluví často lidé, kteří je chtějí spíše oslabit. Politické strany navíc pomáhají víru v demokracii oslabovat svými nereálnými socialistickými sliby.  

„Ještě v roce 1989 jsem si nedovedl ani v nejdivočejších snech představit, že se staneme členem NATO. Teď se ukazuje, že si slova o demokracii přivlastňují lidé, kteří využívají její slabé stránky. Parlamentní systémy evropských zemí sice tvoří různé pojistky proti návratu k totalitě, ale svobodná společnost není pro spoustu lidí pohodlná. I u nás se většina politických stran kloní k socialistickým slibům. Získávat voliče tímto způsobem je podle mého názoru přinejmenším neetické, pokud nebudu používat sprostá slova,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…