Nový starosta vstoupil do pracovny po Čižinském a nestačil zírat: Je to v katastrofálním stavu

15.01.2020 17:59

Praha 1 má nového starostu. Je jím Petr Hejma za hnutí STAN, který ve veřejnoprávním Českém rozhlase prozradil, že za časů bývalého starosty Pavla Čižinského z Prahy 1 Sobě byl úřad v katastrofálním stavu. Prozradil toho však ještě mnohem víc. Nahlédněte.

Nový starosta vstoupil do pracovny po Čižinském a nestačil zírat: Je to v katastrofálním stavu
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

Pavel Čižinský z hnutí Praha 1 Sobě již není starostou Prahy 1. Většina zastupitelů dospěla k závěru, že srdce Prahy řídil tak špatně, že musí zmizet z vedení městské části. Server Novinky.cz napsal, že během jednání zastupitelů se Pirát Jakub Michálek vrhl na občana. Předseda poslaneckého klubu Pirátů odmítl tvrzení serveru jako lživé.

„Odmítám tento lživý titulek, kde paní Bohuslavová honí kliky, aby měly Novinky víc peněz za inzerci. Na zastupitelstvu městské části Praha 1 jsem požádal pána, který nemá s Pirátskou stranou nic společného, aby přestal mávat transparentem, na kterém byl agresivní slogan lživě podepsán logem Pirátské strany. Pán řekl, že člen strany není, že mu to dali, ať s tím mává, a zandal to. Ani jsem se ho nedotkl. Úplně stejné praktiky jakoby podepsané Piráty používá proti nám mafie na Praze 4. Odmítám tyto dezinformace a pochybný způsob vedení kampaně v zájmu ovládnutí křesel v radě. Pravda zvítězí!“ napsal Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Jakub Michálek kritizuje Novinky.cz

Tak, či tak, po místy napjatém jednání má městská část nového starostu. Stal se jím dosavadní místostarosta za hnutí STAN a bývalý člen ODS Petr Hejma, který v Českém rozhlase popsal, proč vlastně koalice končila a jak by chtěl Prahu 1 proměnit.

Bohužel, ta personální situace, atmosféra a způsob řízení radnice byly v katastrofálním stavu,“ popsal člen již neexistující koalice hnutí Praha 1 Sobě, Pirátů, STAN, lidovců a uskupení Iniciativa občanů. „Odcházeli odborníci i loajální úředníci, kteří dlouhodobě sloužili na úřadu městské části. Je tam personálně poddimenzovaný stav, je tam řada dalších pochybení konkrétního rázu, s tím, že na úřadu fungovala paralelní struktura tzv. poradců, kteří byli kamarády a známými tehdejších radních a kteří zasahovali do řízení úřadu městské části. Byla tam atmosféra nedůvěry, strachu. Ti lidé za námi chodili a říkali, ‚prosím, ať už se něco stane, protože v této atmosféře nechceme pracovat‘, a hrozilo to odchodem dalších dobrých lidí z úřadu,“ uvedl Hejma s tím, že z úřadu odešlo asi 60 lidí.

Nový starosta krátce po volbách věřil, že zkušenosti hnutí STAN a aktivismus Prahy 1 Sobě a Pirátů mohou vnést novou energii do vedení města, ale ukázalo se, že tomu tak není. Z TOP 09 navíc odešel bývalý starosta Oldřich Lomecký, kterého Hejma považoval za představitele starých pořádků. Po odchodu Lomeckého však nevidí na koalici s TOP 09 nic špatného a věří, že koalice šesti stran, do které teď patří i ODS, ANO a TOP 09, může fungovat, i když má v zastupitelstvu těsnou většinu jediného hlasu.

Upozornil také na to, že někteří členové Prahy 1 Sobě nebydleli v této městské části, takže není důvod, aby o životě v této části města rozhodovali.

Moderátor Michael Rozsypal poté podotkl, že dva zastupitelé TOP 09 jsou trestně stíhaní, a chtěl vědět, proč hnutí STAN nevadí dva trestně stíhaní zastupitelé na Praze 1, ale vadí trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO). Hejma vysvětlil, že dva stíhaní zastupitelé ze svých pozic nemohou ovlivnit justici v této zemi, zatímco Babiš toto z pozice premiéra učinit může. A to je problém.

Hejma věnoval také pozornost rušení zahrádek u restaurací a udržení nočního klidu. Některé zahrádky se podle jeho názoru rušit mohou, ale nemělo by se to dělat plošně. Je možné je rušit v čistě obytných částech, kde někdy hluční turisté ruší občany Prahy 1, ale třeba na Staroměstském náměstí by se zahrádky rušit nemusely, protože v této části nebydlí tolik stálých obyvatel a turistům je třeba ponechat prostor, kde se mohou i večer najíst a pobavit.  

V závěru rozhovoru prozradil, že kromě toho, že je starostou, se také podílí na řízení deseti firem a nevidí na tom nic špatného. Nikdy se prý netajil tím, že chce v politice hájit zájmy podnikatelů, a protože každá z oněch deseti firem má nějaký svůj management, který se postará o chod společnosti, Hejma věří, že dokáže skloubit roli podnikatele a starosty.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…