Nový stavební zákon slibuje stavební povolení již za třicet dní

04.05.2021 8:05

Tento týden bude Sněmovna jednat o novele stavebního zákona, kde je základním principem jeden úřad, jedno razítko a jedno rozhodnutí. Pokud bude mít žadatel o stavební povolení vše v pořádku a nenastanou komplikace, může mít stavební povolení na dům v zrychleném řízení v ruce již za třicet dní.

Nový stavební zákon slibuje stavební povolení již za třicet dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Pokud bude nový stavební zákon přijat, žádost o stavební povolení se bude podávat elektronicky, stejně tak i veškerá další komunikace s úřady bude probíhat elektronicky. To slibuje transparentnost rozhodování a elektronickou stopu, kdy bude každý zásah do dokumentace dohledatelný. Žadatel by také mohl sledovat, jak probíhá stavební řízení on-line.
 

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí
Žadatel by také už nemusel obcházet jednotlivé úřadů a shánět razítka ještě před tím, než vůbec může vyrazit na stavební úřad. Většina dotčených orgánů by byla integrována do stavebního úřadu. Úředník by pak sám vyřešil případné rozpory.
 
Stát slibuje vůči občanovi vždy dodržovat lhůty, stavební zákon zavede lhůty tam, kde dnes chybí a obsahuje mechanismy pro jejich dodržování. Občan by se už nemusel bát, že se proti rozhodnutí stavebního úřadu někdo odvolá a úřady si pak mezi sebou budou přehazovat jeho případ a žádný nebude chtít rozhodnout. Zákon by zavedl apelační princip, který znamená, že odvolací orgán bude muset ve věci rozhodnout.  
Další výhodou by bylo to, že by se zrušila dvě současná řízení, která se často zdvojovala a řešily se v nich ty samé námitky. Úředníci stavebních úřadů, kteří přejdou pod stát, nebudou závislí na politickém vedení obcí, jako jsou dnes. Budou tedy moci rozhodovat nezávisle a bez strachu o svou kariéru nebo odměny. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…