Nový úřad ohlídá výdaje stran, ale státu moc neušetří. Vyjde na 18 milionů ročně

29.03.2012 21:35

Na hospodaření politických stran bude dohlížet nový úřad. Velké úspory však rozpočtu nepřinese. Jeho založení bude stát pět milionů korun a ročně přijde na 18 milionů. Ani jeho předseda nevyjde stát levně, bude pobírat 160 tisíc měsíčně hrubého.

Nový úřad ohlídá výdaje stran, ale státu moc neušetří. Vyjde na 18 milionů ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

Úřad pro veřejný dohled nad hospodařením politických stran povede předseda a 15 kmenových zaměstnanců. Na návrh Senátu je bude jmenovat prezident na deset let. Zvoleni mohou být ale i dvakrát.

Platové ohodnocení bude stejné jako v případě Nejvyššího kontrolního úřadu. „Předseda Úřadu má nárok na plat, náhradu výdajů a naturální plnění jako prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (...) Pověření zaměstnanci mají nárok na plat, náhradu výdajů a naturální plnění jako členové Nejvyššího kontrolního úřadu,“ citoval iDNES.cz z návrhu zákona. Zaměstnanci by zároveň nesměli pracovat nikde jinde.

Kampaně pod drobnohledem

Úkolem nového úřadu by bylo sledovat financování politických stran. Kampaně by musely být oznámeny nejméně deset dní předem a financovat by se směly pouze pomocí speciálních účtů. Ty by kontrolovaly třetí osoby. Po skončení voleb by politici museli zveřejnit jakým způsobem financovali kampaň.

Politické strany budou také muset do 1. dubna předkládat výroční finanční zprávu. V ní uvedou půjčky, dary, členské příspěvky nad 50 tisíc ročně nebo podíl ve firmách. K plnění pravidel budou politici motivováni pokutou až 600 tisíc korun.

Návrh zákona ještě bude muset projít připomínkovým řízením a vláda se tak k němu dostane ěhm několika týdnů. V platnost má vejít od 1. ledna 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…