Nový zákoník prý posílí věřitele. Na půjčku nebude muset být papír

12.03.2012 9:42

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) popisuje nový občanský zákoník, který má vejít v účinnost 1. ledna 2014, jako naprosto průlomovou záležitost, která bude ku prospěchu občanům. Zdá se však, že jde na ruku lichvářům, když pojem lichvy ponechává bez přesnějšího vysvětlení a věřitelům dovoluje uzavírat s dlužníky i ústní dohody. Lidé si proto budou muset dávat pozor na to, o čem mluví, např. v hospodě nad pivem. Varuje před tím server Novinky.cz.

Nový zákoník prý posílí věřitele. Na půjčku nebude muset být papír
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nový občanský zákoník umožní uzavření ústní dohody mezi věřitelem a dlužníkem. Pokud se následně sejdou u soudu a věřitelovi svědci potvrdí, že tato dohoda byla uzavřena, dlužníkovi zbydou jen oči pro pláč a exekuce na krku. Lichváři, kteří už dnes zažívají dobré časy, se tak zřejmě budou mít ještě lépe.

Promlčecí lhůty se prodlouží

„Smluvní pokuta a uznání dluhu budou platné, i když se uzavřou mezi věřitelem a dlužníkem pouze ústně. U soudu to bude mít důkazní funkci,“ řekl právník a spoluautor nového občanského zákoníku Petr Tégl na semináři o vymáhání dluhů v Olomouci. Bude přitom na posouzení soudců, jaký úrok ještě považují za únosný a jaký označí za lichvu. Zákoník jim k tomu dává volnou ruku.

„Smlouva o postoupení pohledávky bude moci být uzavřena ústně a bude platná. Uvolnily se požadavky na formu právního jednání. Písemná forma bude nutná stále u zřizování a převodu věcného práva nemovité věci, změny, či zrušení takového práva. Tedy kupní smlouva na nemovitost bude muset být samozřejmě písemná, protože bez toho by to neuznal ani katastr nemovitostí,“ dodal Tégl.

Problém je v tom, že údajné uzavření ústní dohody bude moci doložit prakticky kdokoli. Další plus pro věřitele představuje možnost domluvit si s dlužníkem podstatně delší promlčecí lhůty. Nově je bude možné nastavit až na patnáct let. Sečteno a podtrženo, věřitelé budou v zásadě mít na růžích ustláno a bude záležet především na soudcích, jak se k tomu postaví. Výsledek soudního sporu se tak může podstatně lišit podle toho, kdo bude ve věci rozhodovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…