Novým předsedou správní rady VZP je Jiří Běhounek

03.03.2014 14:58

Novým předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl dnes jednomyslně zvolen její dosavadní místopředseda, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Místopředsedu rada v pondělí nevolila. Běhounek to po jednání rady oznámil novinářům. Části jednání správní rady se zúčastnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něho je nová správní rada dělná.

Novým předsedou správní rady VZP je Jiří Běhounek
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Jednomyslné zvolení potvrzuje podle ministra silný mandát nového předsedy, i to, že správní rada cítí, že je třeba rychle pracovat a řešit problémy, které financování zdravotnictví, tím pádem i VZP má.

Nové vedení a management udělá vše pro to, aby VZP měla na konci roku vyrovnané hospodaření

„To, že ekonomická situace českého zdravotnictví není úplně růžová a není na vyskakování, všichni víme. Já pevně věřím, že nové vedení s managementem bude dělat vše pro to, aby VZP ekonomicky tento rok zvládla a na konci roku měla vyrovnané hospodaření. To je jeden základní cíl," řekl Němeček. Jako druhý cíl vidí to, aby se VZP dařilo férově financovat zdravotní péči i smluvní partnery. A třetím úkolem je, aby VZP komunikovala s poskytovateli péče, vysvětlovala, a kde je to možné, byla vstřícná, shrnul ministr úkoly, které dnes správní radě uložil.

Běhounek řekl, že volbu cítí jako velký závazek. Ocenil, že po dlouhé době se jednání zúčastnil šéf resortu.

Novými členy správní rady jsou i exministři Heger a Roithová

V třicetičlenné správní radě je dvacet členů nových. Mezi nimi jsou nyní například exministři zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a noví ministerští náměstci Josef Vymazal, Tom Philipp a Lenka Teska Arnoštová.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek členy správní rady v pondělí informoval o ekonomice roku 2013 i kauzách, které VZP řeší, včetně projektu IZIP a smlouvy s protonovým centrem. Příští jednání správní rady bude 31. března, do té doby dostanou všichni její členové potřebné materiály pro rozhodování.

Rada jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu.

Do třicetičlenné správní rady volí 20 zástupců sněmovna a deset jmenuje ministr zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…