Novým šéfem brněnské ČSSD byl zvolen primátor Brna Roman Onderka

27.11.2011 13:29

Brněnskou ČSSD povede od ledna 2012 primátor Brna Roman Onderka. Do čela této největší okresní organizace sociální demokracie v republice, která má přes tisíc členů, jej zvolili účastníci sobotní městské konference strany. Onderka získal 95 procent hlasů. ČSSD Brno-město dále nominovala jihomoravského hejtmana Michala Haška na post lídra v krajských volbách na jihu Moravy. ČTK to dnes řekl poslanec Jeroným Tejc.

Novým šéfem brněnské ČSSD byl zvolen primátor Brna Roman Onderka

Brněnskou ČSSD vedl Tejc od roku 2004. Na post jejího předsedy byl zvolen čtyřikrát. Nyní se rozhodl nekandidovat. Chce se podle svých slov plně věnovat výkonu poslaneckého mandátu. Končí proto po letech i se svojí advokátní praxí v Brně. Bude ale nadále členem nejvyššího vedení brněnské ČSSD.

Onderka byl dosud prvním místopředsedou v brněnské sociální demokracii. Do volby na post jejího šéfa šel s podporou Tejce. Onderka neměl protikandidáta. Hlasování bylo tajné.

95 procent hlasů je slušný výsledek

"Zisk 95 procent hlasů proto vnímám jako dobrý výsledek. To, že se stane předsedou je logický vývoj. Mým odchodem se uvolní ve vedení brněnské ČSSD pro jiné schopné členy," doplnil Tejc.

Onderka je se svým volebním výsledkem spokojen. "Přiznám se, že mě podpora 95 procent překvapila. V tajných volbách a doma není člověk nikdy prorokem," řekl dnes ČTK nový šéf brněnské sociální demokracie. Připomněl, že v jejím nejvyšším vedení působí již sedm let. Za své hlavní úkoly v příštím roce považuje úspěch ČSSD v komunálních a také v senátních volbách.

Dva tábory

Sobotní volba podle Tejce jasně ukázala, že nejsou pravdivá tvrzení, podle nichž je ČSSD na jihu Moravy rozštěpena na dva tábory; příznivce předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a prvního místopředsedy strany Michala Haška. Tejc je známý svojí podporou Sobotky, Onderka podporou Haška. Tejc uvedl, že navrhl Onderku na post předsedy brněnské ČSSD i Haška na lídra ve volbách.

Hašek získal dosud nominaci na lídra v krajských volbách 2012 již v šesti ze sedmi okresních organizací ČSSD na jihu Moravy. O podobě celé kandidátky rozhodne v lednu jihomoravská ČSSD.

Zisk sobotní nominace brněnské ČSSD vnímá Hašek za velký úspěch. Jeho snahou bude v případě opětovného úspěchu ČSSD v krajských volbách "konsensuální hledání chytrých řešení před tupými účetními škrty", jimiž prý řeší současnou hospodářskou krizi nynější vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Čtěte více:

Onderka (ČSSD): Brněnská hvězdárna bude jedničkou

Onderka (ČSSD): Ve vile Tugendhat probíhají dokončovací práce

Onderka: Brno rozšíří své podzemí zpřístupněné veřejnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…