O bod míň pro USA. Zbraně pro Tchaj-wan na Filipínách nebudou

19.04.2023 16:50

Filipíny nedovolí Spojeným státům americkým skladovat na svém území zbraně, které by mohly být použity při operacích na Tchaj-wanu. Uvedl to ministr zahraničí Enrique Manalo, podle nějž toto není součástí společného obranného paktu, který je v platnosti od roku 2014. Filipíny by se podle senátorky Imee Marsocové měly méně spoléhat na spolupráci s americkou armádou a raději modernizovat vlastní armádu. Právě o modernizaci armády v pondělí jednal s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem premiér Petr Fiala.

O bod míň pro USA. Zbraně pro Tchaj-wan na Filipínách nebudou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Filipínský prezident Ferdinand Marcos

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Spojené státy mají na základě vojenského obranného paktu (EDCA) s Filipínami přístup na devět míst v blízkosti Tchajwanského průlivu a sporného Jihočínského moře. Čína tuto dohodu dlouhodobě kritizuje a obviňuje USA, že základny využívají k zasahování do situace za Tchajwanským průlivem a sledují tím vlastní geopolitické cíle.

Začátkem dubna Filipíny oznámily čtyři nové vojenské základny pro společné užívání s USA v rámci EDCA, což vyvolalo hněv Číny, která varovala před „růstem napětí“ v regionu a vyzvala sousední země, aby „učinily rozhodnutí příznivá pro své vlastní zájmy a regionální stabilitu“.

V současné době Manila a Washington společně provozují pět základen v rámci EDCA, která umožňuje rozmístění amerických vojáků v různých částech Filipín. Filipíny v lednu souhlasily s tím, že americké armádě umožní přístup na další čtyři vojenské základny v zemi, čímž se počet základen zvýší na devět.

Dohoda EDCA podepsaná mezi Manilou a Washingtonem za vlády bývalé filipínské prezidentky Corazon Aquinové umožňuje zvýšenou rotační přítomnost amerických vojáků, letadel a lodí na filipínských vojenských základnách a také výstavbu zařízení pro skladování paliva a vybavení. Nejedná se však o stálou přítomnost a sklad zbraní.

Šéf filipínské diplomacie Enrique Manalo ve středu na slyšení v Senátu prohlásil, že i přes existenci společného obranného paktu nebudou moci Američané skladovat na společných vojenských základnách zbraně, které by mohly být využity při operacích na Tchaj-wanu.

„Filipíny nedovolí USA skladovat zbraně pro použití v operacích na Tchaj-wanu v místech, kam mají američtí vojáci přístup na základě obranné dohody mezi Manilou a Washingtonem z roku 2014,“ prohlásil Manalo podle informací turecké agentury Anadolu Anjasi.

Skladování zbraní podle Manala není součástí obranné dohody. Manalo tím reagoval na slova předsedkyně filipínského senátního výboru pro zahraniční věci Imee Marcosové, která poukázala na možnost „skladování zbraní USA na společných základnách na Filipínách“, když se odvolávala na zákon USA o autorizaci národní obrany pro rok 2023, který mimo jiné umožňuje vytvoření pohotovostních zásob na Tchaj-wanu.

„Nesouhlasili bychom s žádnou aktivitou, nebo dokonce materiálem, který by nebyl v souladu s dohodnutými aktivitami. Obranná dohoda  není zaměřena na žádnou třetí zemi,“ prohlásil Manalo.

Podle senátorky Imee Marcosové, která je starší sestrou filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose, by Filipíny měly přestat tolik spoléhat na cizí armádu a raději modernizovat tu svoji. „Proč jsme zapomněli (na modernizaci ozbrojených sil) a spoléháme se jen na cizince, že nás budou bránit, zatímco ozbrojené síly zůstávají prohnilé, staré, nedostatečně vyzbrojené a tváří v tvář vnějším hrozbám zcela opovrženíhodné?“ uvedla.

Právě o modernizaci filipínské armády začátkem týdne jednal premiér Petr Fiala s prezidentem Marcosem v rámci své cesty po jihovýchodní Asii.

„Na jednání s prezidentem Marcosem jsem podpořil společné projekty v oblasti obranného průmyslu. Jde např. o možné dodávky letadel pro filipínskou pobřežní stráž či projekt České zbrojovky na komplexní přezbrojení zdejší armády. ČR je také připravena pomoci s modernizací filipínského zemědělství a potravinářství, což je další z oblastí spolupráce, o kterou má filipínská strana největší zájem,“ uvedl po schůzi premiér, který zdůraznil také to, že české firmy mají zájem o účast na rozvoji místní energetické infrastruktury.

„České podniky nabízejí spolupráci i v civilním letectví, zejména při modernizaci filipínských letišť. Ve všech těchto oblastech rozhoduje o konečném dodavateli místní vláda, proto je důležité českým podnikatelům poskytnout diplomatickou podporu,“ dodal premiér Petr Fiala, kterého do Asie doprovází početná podnikatelská delegace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na USA , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 19.04.2023 17:16:26
slepě spoléhá jen českej hlupáček,,A až Filipínci zjistí jaká je Peťa svoloc pošlou do zadku i jeho priblbly úsměv,, Takže další země co vidí co je USA zač,, Dobyvatelé,lháři, podvodníci, žádný charakter,,

|  11 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…