O čem se nemluví: Na Ukrajině chce hrát roli ještě jeden velmi silný hráč

05.08.2014 11:10

Sociolog Antonín Rašek se v úterní Mladé frontě Dnes zamýšlí nad rolí Číny v současné ukrajinské krizi. Popisuje zájmy, které asijská velmoc na Ukrajině má, i to, jak současné dění mění rusko-čínské vztahy. Závěrem nevylučuje, že svět stojí před podstatnou změnou.

O čem se nemluví: Na Ukrajině chce hrát roli ještě jeden velmi silný hráč
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Úvodem připomíná, že Čína se v ukrajinské krizi chová opatrně. Podle Raška čínští představitelé vědí, že krize oslabí jak EU, tak USA, Rusko i Ukrajinu. „Ukrajina přitom nabízí ekonomické možnosti, pro jejichž realizaci Peking disponuje potřebným kapitálem, který válkou postižené zemi chybí, a Evropská unie a USA jej nebudou schopny nebo ochotny poskytnout,“ uvedl sociolog s tím, že v čínském zájmu je proto situaci na Ukrajině uklidnit.

Říše středu chce budovat přístav na Krymu i hospodařit na ukrajinské půdě

Číně šlo především o vybudování nového černomořského přístavu na Krymu. Po jeho anexi je otázkou, zda s tím bude Rusko souhlasit, podle Raška to však možné je.

Říše středu má také zájem o rozsáhlé zemědělské pozemky na Ukrajině, údajně o velikosti Moravy. Čínská zemědělská společnost už s jednou ukrajinskou zemědělskou firmou podepsala dohodu, podle které Kyjev poskytne sto tisíc hektarů zemědělské půdy. Podle Raška se ale prodej pozemků u ukrajinské veřejnosti nesetkal se sympatiemi. „Příslušné instituce proto spíše uvažují o možnosti vývozu obilí a čínské investice chtějí vložit do modernizace svého zemědělství,“ uvádí sociolog.

Vojenská spolupráce Ruska a Číny posiluje

Podle něj ukrajinská krize Rusko a Čínu sblížila. Potvrdilo to uzavření dohody o dodávkách plynu z Ruska do Číny. Dochází i k posilování vojenských vztahů a prodeje zbraní. „Čtvrtina vojenských dodávek míří do Číny z Ruska. Možná dojde i na zbraňové systémy a technologie, které dosud s ohledem na USA Moskva váhala prodat,“ uvádí Rašek.

Závěrem uvádí, že od začátku ukrajinské krize bylo zřejmé, že v tomto případě nejde jen o tuto zemi, ale i o krizi velmocenských vztahů. Slábnoucí role USA je prý způsobena nejen finanční krizí, ale i špionážními odposlechy spojenců. A tak se objevují spekulace o jiných spojenectvích. Například o užších vazbách evropských zemí se státy BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Rašek připouští, že v situacích, jaká je právě nyní, je obtížné rozpoznat spekulace od pravdivých informací. „Jenže to neznamená, že svět nestojí před podstatnou změnou,“ uzavírá Antonín Rašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…