O česká letadla byl na největší světové výstavě v Paříži velký zájem

27.06.2023 11:17 | Tisková zpráva

Více než dva a půl tisíce vystavujících ze 46 zemí světa. K tomu 300 tisíc návštěvníků z 322 oficiálních delegací ze stovky zemí světa. To je stručná bilance největší světové letecké výstavy, která v minulých dnech doslova ovládla francouzskou metropoli. Čtyřiapadesátý ročník Paris Airshow byl zároveň velmi úspěšným veletrhem pro český letecký průmysl, který má ve světové konkurenci velmi dobré jméno.

O česká letadla byl na největší světové výstavě v Paříži velký zájem
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Omnipol na Paris Airshow

V Paříži zazářily především dvě česká letadla nové generace. Po padesáti letech zde měl svoji opětovnou premiéru legendární letoun L 410 NG z Kunovic, o kterém se v posledních měsících mluví především s exportním potenciálem do jihovýchodní Asie, kam na jaře zavítala úspěšná podnikatelská mise vedená premiérem Petrem Fialou. Velký zájem byl však také o další neméně úspěšný český letoun L-39NG vyráběný Aero Vodochody. 
 
„Paris Air Show je vskutku jedinečná příležitost prezentovat firmu a produkty na světové úrovni a zároveň se setkat s našimi zákazníky, partnery a dodavateli. Pro naši společnost, která patří mezi nejstarší letecké společnosti na světě a zároveň je špičkou v oblasti tréninku na proudových letounech, je důležité se takovýchto air show a veletrhů účastnit a reprezentovat Českou republiku i celý středoevropský region. Chceme se podělit o naše úspěchy a představit mimo jiné náš nový proudový letoun L-39NG, abychom mohli světu nabídnout nejefektivnější letoun ve své kategorii,“ zhodnotil účast na pařížské výstavě Viktor Sotona, prezident a CEO společnosti Aero.
 
Pařížskou výstavu si nenechala ujít řada významných tuzemských i zahraničních delegací, které napomohly k tomu, že se zde vedly desítky úspěšných jednání. „Vyrostl jsem na knihách Václava Němečka a ještě před 25 lety jsem o letadlech věděl skoro všechno. Na letecký veletrh v Paříži bych tedy rád vyrazil i jako velký fanoušek letectví. Český stánek jsem ale navštívil, abych našim firmám pomohl uspět na zahraničních trzích,“ uvedl Jozef Síkela, český ministr průmyslu a obchodu. A zdaleka nebyl jediný, kdo se Paris Airshow zúčastnit. Delegaci ministerstva obrany vedla Radka Kondrlová, ředitelka sekce průmyslové spolupráce. České firmy svojí návštěvou podpořili také zástupci Armády ČR v čele s velitelem vzdušných sil genmjr. Petrem Čepelkou nebo velitelem Čáslavské 21. základny taktického letectva, plk. Jaroslavem Tomaňou.
 
„Absolvujeme celou řadu pokračujících jednání nejen o kontraktech na L-39NG, ale též se subdodavateli do výroby L-39NG, například Martin Baker nebo Williams a v neposlední řadě se sejdeme s našimi zákazníky Embraer a Airbus, kvůli prohloubení spolupráce v oblasti výroby celků. Pařížský aerosalon je pro Aero i další české letecké výrobce velká možnost jak ukázat, že s námi musí toto globální odvětví počítat a že umíme být zajímavými partnery i v oblasti nejnovějších technologických inovací,“ dodal Viktor Sotona, prezident Aero Vodochody. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …