O křeslo v Senátu bude za Piráty bojovat pedagog a básník Dvorský

21.11.2017 12:54

Kandidátem Pirátské strany v doplňujících senátních volbách na Trutnovsku se stal pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský. ČTK to dnes řekla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. O křeslo v Senátu se utká devět kandidátů. Doplňující volby jsou naplánované na 5. a 6. ledna.

O křeslo v Senátu bude za Piráty bojovat pedagog a básník Dvorský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

„Jaroslav Dvorský je trutnovský pedagog a básník, má více než třicetiletou učitelskou praxi. Je nezávislým kandidátem za Piráty. Jako senátor se bude snažit především rozšiřovat a zlepšovat vzdělání a urovnávat vztahy ve společnosti,“ řekla Sadílková. Dvorský v roce 1989 spoluzakládal Občanské fórum na SOU hornickém v Malých Svatoňovicích.

„Hájím svobodu, přináším čerstvé nápady a nebojím se říkat, co si myslím,“ napsal na diskusním fóru Pirátské strany.

Kandidáty nasadily i další politické subjekty: ČSSD, KSČM, ODA, STAN, hnutí ANO 2011, SPD Tomia Okamury a Nezávislé iniciativy (NEI). Jeden kandidát jde do boje o Senát jako nezávislý. Jména kandidátů trutnovský městský úřad zveřejní až po vydání rozhodnutí o registraci kandidátky.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Z dřívějších vyjádření stran a hnutí vyplynulo, že ve volbách se střetnou třeba vrchlabský starosta Jan Sobotka, který kandiduje za STAN s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS, místostarosta Úpice nominovaný ČSSD Karel Šklíba, majitelka tiskárny Luďka Tomešová za Okamurovu SPD či kandidátka komunistů Iva Řezníčková s přímou podporou Strany přátel občanů (SPO). Za NEI kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová.

Mezi kandidáty je i bývalý senátor a nynější poslanec Jiří Hlavatý, který kandiduje za hnutí ANO a kvůli kterému se doplňující volby na Trutnovsku konají. Senátorský mandát mu totiž zanikl, když byl na podzim preferenčními hlasy zvolen do Sněmovny. Hlavatý ale s automatickým zánikem senátorského mandátu nebyl srozuměn, a proto do horní komory kandiduje opětovně.

Pod volební obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku. Senátních voleb v roce 2014 se zúčastnilo osm kandidátů, o jednoho méně než nyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…