O krok blíž k cenzuře: Na Slovensku se musíte nahlásit na úřad. Když vás živí internet

01.02.2023 18:45

„Další důvod pro zrušení trvalého pobytu a podnikání mimo Slovensko,“ komentuje etický hacker a podnikatel Pavol Lupták novou „oznamovací povinnost“ osob žijících na Slovensku, které mají svůj kanál na YouTube, Facebooku Watch či TikToku a poskytují skrze tyto platformy obsah s cílem „informovat, bavit anebo vzdělávat širokou veřejnost“. Podle Luptáka takováto povinnost neplatí v žádné jiné svobodné zemi a slovenská legislativa se tak „pomalu, ale jistě ubírá totalitním směrem Ruska“.

O krok blíž k cenzuře: Na Slovensku se musíte nahlásit na úřad. Když vás živí internet
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Slovenský parlament

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Slovenská Rada pro mediální služby sděluje, že pokud lidé zveřejňují videa na sociálních sítích nebo platformách jako YouTube, nemusejí činit nic. Jakmile však lidé zveřejňují videa za účelem zisku, povinnost jim vůči Radě vzniká.

Audiovizuální mediální služba na vyžádání (AVMS) je podle Rady služba, u které si uživatel sám zvolí, které video (pořad) chce sledovat a kdy ho chce sledovat na internetu nebo v aplikaci. Typickými příklady jsou Netflix nebo Voyo, internetové archivy televizních programů nebo videosekvence zpravodajských portálů. Dále však prý také „kanál na YouTube, Facebook Watch, TikTok, Instagram, OnlyFans nebo Twitch“, pokud byly dané účty zřízeny „za účelem dosažení zisku“ a splňují podmínky, mezi nimiž je jmenován například účel s cílem „informovat, bavit anebo vzdělávat širokou veřejnost“. Takové právnické a fyzické osoby prý nyní autorizaci potřebují.

„Pokud jste fyzická osoba a poskytujete AVMS výhradně prostřednictvím platformy pro sdílení videí (např. YouTube, Facebook Watch, TikTok, Instagram atd.), jste povinni to oznámit Radě pro mediální služby nejpozději v den, kdy začnete poskytovat AVMS. S podáním oznámení o poskytnutí AVMS není spojen žádný poplatek,“ píše Rada.

Lupták ve svém komentáři k nahlašovací povinnosti poukázal, že na Slovensku mají všechny osoby, které mají kanál na YouTube, Facebook Watch, TikTok, OnlyFans, od 1. ledna 2023 povinnost hlásit se státnímu úřadu Rady pro mediální služby a „pokud jste živnostník nebo firma a vyděláváte na obsahu, musíte si připlatit, aby vám nějaká státní instituce povolila vysílání“. Poplatky dle něj přitom nejsou malé, což dokládá i samotná tabulka úřadu, v níž figuruje žádost o autorizaci lokálního anebo komunitního vysílání pod výší poplatku v částce 200 eur.

Podotkl, že podle ředitele Rady pro mediální služby Martina Dorociaka není cílem tohoto povinného hlášení pokutovat, ale „předcházet a vzdělávat“, a táže se, o jakou „prevenci“ tu běží. „Před anonymními dezinformačními weby působícími v zahraničí, které se jistě nebudou dobrovolně nahlašovat?“ nechápe.

Ani prvek vzdělávání v kroku nikterak nespatřuje a dle něj „slovenská legislativa se pomalu, ale jistě ubírá totalitním směrem Ruska“, kde totiž podobná ohlašovací povinnost platí.

Lupták poukázal, že podobné dění již existovalo v časech komunistického Československa a že v žádné svobodné zemi na světě s výjimkou několika totalitních zemí světa, jako je Rusko – kde stát vyžaduje povinnou registraci influencerů, kteří mají více než 3000 zhlédnutí denně – nemusí mít stát přehled o tom, jaké subjekty působí na mediálním trhu.

Vedle přidané byrokracie Lupták varuje, že vše se může přehoupnout i do cenzury, jelikož centralizovaná kontrola nad mediálním trhem na Slovensku znamená lepší výchozí pozici pro prosazení cenzury v budoucnu. „Až to bude politicky výhodné, tak slovenský monopol pravdy zvaný NBÚ (Národný bezpečnostný úrad) jednoduše ‚zakročí‘ bez soudního příkazu,“ varuje.

Upozorňuje, že výše uvedené nařízení nebude fungovat proti dezinformační scéně – ta obvykle běží na anonymních doménách a webových hostitelích, a ti se dobrovolně nehlásí.

Existují možnosti naplnění obav, že by kromě zneužití samotného dohledu na obsahem mohl přijít problém i v rámci nakládání s osobními údaji, které dle Luptáka unikaly opakovaně například v souvislosti s jejich shromažďováním za pandemie covidu-19.

Podnikatel míní, že ohlašovací povinnost je jen „další důvod pro zrušení trvalého pobytu na Slovensku a pro podnikání mimo Slovensko“, neboť je vázána na sídlo/místo podnikání nebo bydliště na Slovensku, takže pokud nemáte trvalé bydliště nebo nepodnikáte na Slovensku, neměla by se vás týkat.

„Stojí za zamyšlení, jak velké zásahy a regulace internetu a digitálních médií musí stát schválit, aby si lidé konečně uvědomili, že na Slovensku existuje skutečná kontrola a cenzura médií,“ uzavírá s tím, že „svobodný internet vypadá úplně jinak“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…