O místních otázkách chtějí Češi rozhodovat sami, ukázal průzkum

29.03.2013 16:22

Naprostá většina Čechů, celkem 84 procent, zastává názor, že o důležitých místních otázkách by měli rozhodovat sami občané, bez účasti politiků. Také v otázkách celospolečenského významu by většina lidí, 59 procent, nechala rozhodnutí na občanech samotných. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM, který má ČTK k dispozici.

O místních otázkách chtějí Češi rozhodovat sami, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Naopak rozhodování o důležitých zákonech a mezinárodních smlouvách by většina dotázaných nechala na volených zástupcích. V případě zákonů je tohoto názoru 62 procent lidí, u mezinárodních smluv 75 procent.

Podle průzkumu lidé s dobrou životní úrovní by rozhodování spíše svěřovali do rukou politiků, lidé označující svou životní úroveň za horší by o něco častěji chtělo rozhodovat sami. Pro svěření rozhodování politiků o zákonech a mezinárodních smlouvách hlasovali častěji příznivci pravice a muži.

Lidé, kteří jasně deklarují, že půjdou k volbám, také častěji volí jednu z krajnějších variant, tedy buď "rozhodně občané", nebo "rozhodně politici". Lidé, kteří chodí "spíše volit" by rozhodování nechali častěji politikům, dotázaní, kteří určitě volit nepůjdou, zase častěji občanům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…