O ruské akcie nikdo nestojí

03.03.2022 13:54

Finanční společnost MSCI a FTSE Russell se rozhodly vyřadit ruské akcie ze svých sledovaných globálních indexů. Zdůvodnily to tím, že ruské akcie jsou ve světle současných událostí neinvestovatelné. Píše to server iDnes.cz.

O ruské akcie nikdo nestojí
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Kromě společnosti MSCI a FTSE Russell o podobném kroku uvažuje i S&P Dow Jones Indices. Ruský index této společnosti se totiž za posledních 14 dní propadl téměř o 100 procent, konkrétně o 98. Podle stratéga Marka Drimala se ruská aktiva stala toxickými.

Rusko se navíc na poli investic propadlo i v ratingu, jenž udává schopnost států splácet své dluhy. Dostalo se na úroveň junk, což je v překladu do českého jazyka prašivé. Jde tak o posun o krok blíže k platební neschopnosti.

Rusko nyní slíbilo, že na podporu svých firem uvolní v přepočtu 230 miliard korun na nákup ruských akcií. Ruská centrální banka navíc zavedla třicetiprocentní provizi na nákupy cizích měn ve směnárnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …