O situaci na Ukrajině se zajímá více jak 60 procent Čechů, ukázal průzkum

21.03.2014 16:16

O situaci na Ukrajině se počátkem března zajímalo 64 procent Čechů, v únoru to přitom byly dvě pětiny. Zjistil to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle něhož tak jde zřejmě o vůbec nejsledovanější zahraničněpolitickou krizi za uplynulých deset let. Aktivní zapojení Česka do dění na Ukrajině ale podporuje jen 14 procent občanů. Nejvyšší podporu pro zapojení do situace má OSN a Evropská unie.

O situaci na Ukrajině se zajímá více jak 60 procent Čechů, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

CVVM provedlo průzkum, jehož výsledky má ČTK k dispozici, v době, kdy se pozornost přesunula na východ Ukrajiny, na Krym, který obsadily neoznačené ruské vojenské jednotky. Na Krymu byl zvolen nový premiér, který požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc. Osmasedmdesát procent Čechů, kteří dění sledují, je v hodnocení dosavadních aktivit Ruska ve spojitosti s Ukrajinou kritických.

Téměř tři čtvrtiny lidí považují ukrajinské události za důležité pro českou společnost

Většina dotázaných, konkrétně 73 procent, zároveň považuje ukrajinské události za důležité pro českou společnost. Osobně důležité jsou pro polovinu Čechů. Důležitost jim připisují zejména ti, kteří situaci sledují a mají známé mezi Ukrajinci žijícími v ČR.

"Přestože se o situaci na Ukrajině hodně Čechů zajímá a hodnotí ji jako důležitou, je dění značně nepřehledné a jen menší část má vytvořený jasný názor na to, co se vlastně na Ukrajině děje," uvedli autoři průzkumu. Podle nich má názor na ukrajinské dění 44 procent obyvatel Česka, naopak 55 procent neví, jaký postoj má k tomu zaujmout.

Česko by se do dění kolem Ukrajiny zapojovat nemělo

V názoru na to, kdo by se měl ukrajinskou situací zabývat, jsou Češi podle CVVM roztříštění, vyhraněni jsou jen v pohledu na zapojení Česka do dění. Proti němu vystupuje 76 procent lidí. Zapojení OSN do dění na Ukrajině by podpořilo 55 procent lidí a pro EU se vyslovilo 47 procent. Rusko by se mělo aktivně zapojit podle 28 procent, podle 17 procent by to měly být Spojené státy.

Ve srovnání s jinými zahraničními událostmi v uplynulých deseti letech Češi věnovali po ukrajinském dění druhou největší pozornost tzv. arabskému jaru v roce 2011. Tehdy ho sledovalo 53 procent občanů. O izraelsko-palestinský konflikt se počátkem roku 2009 zajímaly dvě pětiny Čechů.

CVVM provedlo průzkum v době od 3. do 10. března mezi tisícovkou lidí starších 15 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…