O vyrovnání s církvemi by měli poslanci hlasovat po jménech, míní Sobotka

08.06.2012 12:35

Poslanci by měli o majetkovém vyrovnání s církvemi hlasovat po jménech, aby veřejnost při rozhodování o rozsáhlém majetkovém převodu viděla osobní postoj každého z nich. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj takový postup ve sněmovně při závěrečném hlasování o zákoně navrhne. Vláda podle ČSSD zakrývá negativní vývoj státních financí a měla by ve špatné hospodářské situaci od návrhu na vyrovnání s církvemi ustoupit.

O vyrovnání s církvemi by měli poslanci hlasovat po jménech, míní Sobotka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Není to jen tak běžný zákon, je to jeden z největších převodů majetku a finančních prostředků směrem k soukromo-právním subjektům v historii, které vůbec byly v novodobé historii v Poslanecké sněmovně hlasovány," zdůvodnil Sobotka záměr ČSSD.

Koalice bude zřejmě proti

Předseda ČSSD zopakoval, že podle sociální demokracie je vládní návrh církevních restitucí sporný a nemá podporu většiny veřejnosti. "Proto se domníváme, že je více než na místě, aby poslanci a poslankyně hlasovali po jménech, aby poslanci a poslankyně osobně vstali ve sněmově, tak jako to známe z hlasování o důvěře či nedůvěře vládě, a řekli, zda ten návrh podporují či nepodporují," řekl Sobotka.

Vládní návrh na majetkové vyrovnání státu s církvemi je ve sněmovně krok od schválení. Třetí čtení, v němž poslanci o zákoně hlasují, by mohlo přijít na řadu příští týden. Vládní koalice má ve sněmovně jistých jen 100 hlasů, takže rozhodování o zákoně zřejmě bude těsné. Hlasování po jménech je ve sněmovně obvyklé jen při rozhodování o důvěře či nedůvěře vládě. Dá se očekávat, že vládní koalice takové variantě nakloněna nebude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…