O zdraví. O život. Před pár dny tu vařili Vietnamci. A teď...

30.03.2023 11:51 | Ze sítí

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela v úterý z hygienických důvodů vietnamskou restauraci v Chebu. Pořízené snímky z místa „činu“ naznačují, že klientům mohlo jít o zdraví, ne-li o život. Mimo jiné poukázali kontroloři na to, že provozovna nebyla zabezpečená před pronikáním škůdců, měla velmi zanedbaný úklid či výrazně znečištěné prostory. Nejde ale zdaleka o jedinou vietnamskou provozovnu, která má problémy s hygienou. Pokud jíte v pražském centru, zpozorněte.

O zdraví. O život. Před pár dny tu vařili Vietnamci. A teď...
Foto:
Popisek:

„Asijskou restauraci Danly v Chebu jsme museli uzavřít kvůli nepřijatelným hygienickým podmínkám,“ píše se na facebookovém účtu Potraviny na pranýři, který patří právě Potravinářské inspekci a dohlíží mimo jiné na bezpečnost, jakost a řádné označování potravin, ale také na hygienické podmínky jejich uskladnění a prodeje.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla úřední kontrolu v asijské a vietnamské restauraci Danly, Svatý Kříž 290, Cheb,“ začíná zpráva upřesněním místa.

„Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili množství hygienických prohřešků, včetně zanedbaného úklidu, znečištěných zařízení pro přípravu a úchovu potravin a pokrmů či nedostatečného zabezpečení proti škůdcům. Vzhledem k absenci řádné hygienické praxe jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor.“

To ale nebylo vše, co kontroloři SZPI v tržnici našli.

„Inspektoři SZPI napříč provozovnou zjistili výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty se nacházely na podlahách v kuchyni i ve skladových prostorách. V kuchyni se naši inspektoři setkali také se znečištěnými stěnami a různými povrchy. Hygienickým standardům neodpovídal ani stav digestoří, sporáku či špalku na maso. Nečistoty ulpívaly také na chladicích a mrazicích zařízeních,“ píše se dále ve zprávě.

„Na vnitřních stěnách těchto zařízení se navíc tvořila námraza, což je patrné i z pořízené fotodokumentace,“ upozorňuje zpráva na fotografie, které byly pořízeny přímo na místě.

My některé z nich sdílíme a předkládáme s upozorněním, že nejsou vhodné pro slabší žaludky.

Zpráva ale ještě pokračuje.

„V provozovně docházelo k nevhodnému skladování surovin na přípravu pokrmů (masa, potravin, polotovarů), které se tak mohly vzájemně negativně ovlivňovat. Například k rozmrazování masa v době kontroly docházelo ve dřezu v blízkosti čisticího prostředku a rozpadající se drátěnky,“ uvádí zpráva těžko uvěřitelné okolnosti nakládání s potravinami.

Mezi další nedostatky podle zmíněné zprávy patřilo i nedostatečné zabezpečení provozovny proti vnikání škůdců či chybějící čisticí prostředky pro hygienickou očistu rukou. V čistotě prý nebyly udržovány ani venkovní prostory u popelnice a nádob na olej.

Je třeba dodat, že zmíněná tržnice není zdaleka jediným zařízením, které provozuje vietnamská komunita a které má problémy s čistotou, pořádkem a hygienou.

Výskyt trusu hlodavců, plísně a výrazně zanedbaný úklid byly inspekcí odhaleny třeba i v prodejně potravin Van Nguyen Hoa v Krušovicích.

Podobné přestupky zaznamenali kontroloři i v Nýřanech v obchodu s názvem THI BICH PHAM na Benešově třídě, nebo v pražské večerce TL Asian Food v Libušské ulici.

Potěšeni nebudou ani ti, kteří navštěvovali restauraci v centru našeho hlavního města JI YONG YI v Anglické ulici. I tam inspekce objevila trus hlodavců či špatné zabezpečení proti jejich vniknutí do provozovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…