O zřízení městské policie rozhodneme letos, slibuje starosta Chocně

10.02.2016 14:36

Migrační krize má sice pro celou Evropu řadu obrovských rizik a hrozeb, ale právě proto je nutné situaci chápat i jako příležitost. Tak smýšlí o uprchlické krizi Ladislav Valtr (ODS). „Důležité věci se posouvají dál, byť k mé a všeobecné spokojenosti by se muselo udělat ještě mnohem více.“ A prozradil nám, co konkrétně proto plánuje v letošním roce učinit. Rozebrali jsme také aspekty demografického vývoje ve městě, ale i řadu dalších témat.

O zřízení městské policie rozhodneme letos, slibuje starosta Chocně
Foto: autor L.Šalý
Popisek: Starosta Chocně Ladislav Valtr (ODS) ve výroční promluvě ke složkám lokálního krizového systému

Pane starosto, byl pro město rok 2015 po stránce rozvoje rokem úspěšným?

Když mluvíme o rozvoji, tak člověk myslím nemůže být nikdy spokojen. V případě města a občana to platí určitě a je to přirozené. Rok 2015 bych nazval investičně běžným rokem, zateplily se zde dvě mateřské školky, celkovou rekonstrukcí prošlo pět ulic, opravila se střecha na kině, doplnila se vybavení městské kompostéry atd. atd., ale to se děje v každé obci něco. Důležité věci se tedy každopádně posouvají dál, byť k mé a všeobecné spokojenosti by se muselo udělat ještě mnohem více…

Jak jste prozradil pro naše stránky, v letošním roce plánujete rozjet infrastrukturu pro další etapu výstavby rodinných domů. Je o nové bydlení ve městě velký zájem?

Když se ptáte na poptávku po novém bydlení, kapacita celého zájmového území, kterou nyní projekčně řešíme, přesahuje momentální zájem zdejších stavebníků tak pětkrát, v těchto územních vizích pracujeme samozřejmě s mnohem delším horizontem, než je toto jedno volební období. Sama ale správně zmiňujete „etapu“ letošního, resp. příštího roku, která čítá 30 parcel pro individuální výstavbu RD, což právě zhruba odpovídá současné reálné poptávce. Připraveny budou dále i sousední pozemky pro čtyřpodlažní menší bytové domy využitelné například pro takzvané startovací byty pro mladé rodiny.

Pokud jde o obyvatele města, jaký je jejich současný počet? Nakolik městu obyvatel za poslední léta přibylo či ubylo a co k tomu přispívá?

Choceň má nyní jen necelých 9 tisíc obyvatel, dosavadním historickým trendem je každoroční zhruba 1% pokles, přičemž však počty přistěhovalých kupodivu v průměru mírně převyšují počet odstěhovaných, výsledný pokles způsobuje výrazně nižší porodnost ve srovnání s úmrtností. To je dáno věkovou strukturou našich obyvatel, a to se právě snažíme mírnit i „lákáním“ či alespoň udržením mladých rodin na příležitosti pozemků pro individuální výstavbu RD atd.

Co by se ještě podle vás dalo v tomto směru zlepšit?

Zlepšit se musí porodnost. S nadsázkou: je potřeba, aby se více snažil jeden každý z nás, například já mám tři děti… (úsměv). Úlohou města je pak samozřejmě vylepšovat podmínky pro radostnější rodinné žití zde.

Pokud se nemýlím, radnice aktuálně zpracovává Strategický plán na léta 2016 až 2020. Můžete nám jej ve stručnosti přiblížit?

Náš SPM zastřešuje veškeré rozvojové aktivity města, a je tedy jakousi „směrovkou“ rozvoje našeho města v horizontu přesahujícím toto volební období. Na tomto dokumentu si osobně nejvíce cením zapojení maxima aktivních lidí nejen napříč všemi místními politickými uskupeními, ale i další veřejnosti. Během září 2015 měli všichni obyvatelé města možnost nejprve vyjádřit svůj názor na dosavadní a budoucí rozvoj města v dotazníku a nyní ještě před dokončením SPM zde byla opakovaná možnost doplnit navržený strategický plán na veřejném setkání s občany v sále našeho kulturního domu.

Již řadu let se radnice zabývá otázkou zřízení městské policie. Převažují podle vás pozitiva, či negativa? A můžete být konkrétnější?

Rozhodnutí nepadlo právě proto, že obě strany mince mají v tomto případě zjevně řadu neradostných momentů. Ptáte se „podle vás“, takže „podle mě“ by se o bezpečnost měl primárně starat stát, ne obce. Já osobně ve zřizování vlastní městské policie vidím spíše negativa, přesto tuším, že to zřejmě asi ani Choceň nemine. Přesto nejprve, tento měsíc, se chci ještě znovu pokusit o dohodu s krajským ředitelstvím Policie ČR na posílení počtu zde alokovaných strážníků, paralelně pak probíhají i jednání se sousedním Vysokým Mýtem na variantě detašovaného pracoviště jejich městské policie.

Věříte, že letos ohledně zřízení policie padne již nějaké konkrétní rozhodnutí?

Ano, jsem přesvědčen, že letos již nějaké konkrétní rozhodnutí padne, realizováno však nebude dříve než od 1. 1. 2017.

Velká část občanů by také uvítala v Chocni zřízení kamerového systému. Nakolik je tato možnost, i z hlediska nákladů, pro vás přijatelná?

S kamerovým systémem je reálně i uvažováno. Dokumentaci i stavební povolení již máme. Očekávané realizační náklady považuji za přijatelné, zejména s vědomím odpovídajících dotačních titulů, které chceme letos určitě zkusit.

Nacházejí se ve městě nějaké lokality, které jsou z hlediska bezpečnosti obzvlášť rizikové?

Nejde o nic mimořádného, tak jako všude – okolí heren a dalších nočních podniků. Zvýšený dohled by se dále týkal i náměstí, škol a dalších frekventovaných míst.

Jestliže jsem u bezpečnosti. Tématem číslo jedna se stala v uplynulém roce migrační krize a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tomu letos bylo jinak. Když sledujte snahu nejen EU, ale i naší vlády o řešení krize, co se vám honí hlavou? Nemáte dojem, že se především jen mluví a mluví a řešení nepřichází? A nemáte tak obavu o naši bezpečnost?

Můj osobní „dojem“ je v tomto případě určitě laický a poplatný jen takovým informacím, které jsou nám všem často i tendenčně servírovány… Mám-li přesto reagovat na tuto vaši otázku, pak tím musím být přesně tak královsky chytrý, jak to sám jindy u jiných nemám rád, bohužel:

V tomto svém omezeném rozhledu v dané věci pak nepovažuji dosavadní migraci za krizi, ale pouze za první silnější projev dlouhodobě nezadržitelných demografických asymetrií jednotlivých kontinentů. Tento jev má sice pro celou Evropu samozřejmě řadu obrovských rizik a hrozeb, ale právě proto je nutné situaci chápat jako objektivní nové okolnosti, v jistém smyslu tedy i jako příležitosti – například pro nové vývojové stadium takového projektu, jako je EU. Televizní příběhy řešení migrace a pokusy typu integrace několika málo křesťanských rodin z arabského světa v ČR jsou pro náš pocit solidárních řešení jistě příkladné, v globále však nic neřešící. Za stejně bezzubá a navíc nesourodá považuji dosavadní opatření těžkopádných struktur EU. Ze skleníku, kde navíc každý záhonek a květinka chce ještě více vody a svého místa na slunci, se dobře reagovat ani rozhodovat na mnohem rychlejší dění venku nedá!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …