ODS Brno-město schválila nominaci Fialy na předsedu strany

19.11.2013 7:52

Delegáti sněmu ODS Brno-město schválili v noci na dnešek nominaci někdejšího ministra školství a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy na předsedu strany. ČTK to dnes řekl Libor Šťástka z vedení brněnské ODS. Zda ji Fiala přijme, to zatím neví. ČTK řekl, že se rozhodne v nadcházejících dnech. Podporu mu vyjádřila i ODS v Břeclavi či v Ostravě.

ODS Brno-město schválila nominaci Fialy na předsedu strany
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

"Petr Fiala byl nominován sněmem ODS Brno-město jednomyslně," uvedl Šťástka. Jednání nejvyššího vedení brněnské občanské demokracie se protáhlo do pozdních pondělních hodin.

Ještě před sněmem se s delegáty sešel také Fiala. "Vidím pozitivní snahu členů ODS o obnovu strany, získání důvěry veřejnosti a celkovou změnu," řekl ČTK. Podle něj jsou to hlavní předpoklady, za nichž je ochoten kandidaturu přijmout.

Zdůraznil, že toto rozhodnutí chce nyní dobře uvážit, protože jeho snahou ve vedení ODS by bylo nestát se její "novou tváří" pro voliče, ale především začít pracovat na celkové změně strany. Ke svému rozhodnutí o nominaci potřebuje, jak uvedl, ještě několik dní, přičemž členy ODS nechce držet v napětí.
Fialovu nominaci navrhla v uplynulých dnech místní organizace ODS Brno-střed, která má největší členskou základnu na Moravě. Exministr školství se stal nedávno jejím členem.

Fiala měl k ODS dlouhodobě blízko

Fiala vstoupil do ODS, kterou na jihu Moravy vedl coby nestraník do předčasných voleb. Byl v nich zvolen poslancem. Již ve volební kampani avizoval, že má dlouhodobě k politice ODS blízko, zajímá jej osud strany a možná se stane jejím členem.

ODS Brno-střed je místní organizací. Proto mohla nominaci Fialy pouze navrhnout oblastnímu sněmu ODS Brno-město. Jen ten může případné nominace na předsedu schválit. O novém šéfovi ODS se rozhodne na kongresu ODS v lednu 2014.

V pondělí se usnesly také Oblastní sněm ODS Břeclav a Oblastní rada ODS Ostrava, že Fiala je nejvhodnějším kandidátem na předsedu strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …