ODS Brno-střed navrhlo Fialu na předsedu občanské demokracie

15.11.2013 12:51

ODS Brno-střed navrhuje, aby se její nový člen, někdejší ministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, stal předsedou strany. Shodlo se na tom jednohlasně na pondělním sněmu Brna-středu všech jeho 156 delegátů, řekl předseda této největší organizace Občanské demokratické strany na Moravě Libor Šťástka.

ODS Brno-střed navrhlo Fialu na předsedu občanské demokracie
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Fiala působil jako nestraník ve vládě Petra Nečase (ODS). V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny vedl jihomoravskou ODS. Přestože pro ODS znamenaly volby citelnou ztrátu voličů, protože získala jen 7,72 procent hlasů (ve volbách v roce 2010 to bylo 20,22 procent), Fiala patřil k jejím neúspěšnějším kandidátům. 

Fiala, jenž je původním vzděláním politolog, v nich získal 11 372 preferenčních hlasů. Již před volbami nevylučoval, že do ODS vstoupí, protože je mu programově dlouhodobě blízká. Po volbách se stal členem místní organizace ODS Brno-střed.

Fiala vyslyšel hlasy příznivců

Sněm místního sdružení v pondělí navrhl Fialu na předsedu strany a zároveň vyzval Oblastní sněm ODS Brno-město, aby jej do funkce předsedy strany nominoval, což místní organizace nemůže.

"Jsem velmi rád, že vyslyšel přání nejen mnoha členů, ale i voličů a sympatizantů ODS, aby aktivně vstoupil a zasáhl do politického dění," řekl dnes Šťástka. Podle brněnských členů ODS má strana s Fialou šanci posílit pozici pravice v zemi.

Šťástka by byl rád, kdyby byl Fiala navržen na předsedu občanské demokracie již na nejbližším kongresu ODS. "Já nechci jenom hlas od voličů. Chci mnohem více - aby od politiky nedávali ruce pryč, aby byli aktivní," řekl Fiala před volbami. Nyní je podle něj nejdůležitější obnova důvěry veřejnosti v ODS.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…