ODS a Kalousek spustili rozpočtovou genocidu, rozpálil se v ČT Hašek

09.06.2014 22:25

V pondělních Událostech, komentářích České televize proti sobě zasedli ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), místopředseda ODS Petr Kupka a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Ten hned na úvod poznamenal, že by tato vláda měla vrátit krajům peníze, které jim sebral exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Následně se tvrdě opřel do občanských demokratů. Ti by prý teď měli mlčet.

ODS a Kalousek spustili rozpočtovou genocidu, rozpálil se v ČT Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Na základě změn v zákoně o rozpočtovém určení daní přišly kraje o nemalé peníze, naopak se přilepšilo obcím. Hašek ale ve vysílání poznamenal, že krajům leží na bedrech řada povinností, přičemž je musí mít také z čeho financovat.

„Je to podloženo tím, co mají kraje dělat a co mají zajišťovat,“ připustila ministryně, takže požadavky regionální samosprávy požaduje za oprávněné.

Rozumné investice versus rozpočtová genocida

Do debaty se zapojil i místopředseda ODS Martin Kupka. Já se domnívám, že to může pro diváky znít trochu nedůvěryhodně, když se např. ve Středočeském kraji plýtvalo s penězi, a přitom by mohly být investovány do údržby silnic. Změnou rozpočtového určení daní se navíc podle Kupky přilepšilo obcím, co je podle jeho názoru jednoznačně pozitivní krok.

ODS by teď měla trapně mlčet, protože to, co předváděla vláda expremiéra Petra Nečase (ODS) za účasti Miroslava Kalouska, to byla rozpočtová genocida,“ vypálil na Kupku v reakci Hašek. Ten následně poukázal na to, že ODS v krajích vládla do roku 2008 a z hlediska investic strana předváděla neuvěřitelné věci. Konkrétně ve Středočeském kraji se prý stavěly kruhové objezdy odnikud nikam.

Hašek přitom vítá, že obce získaly více peněz, po obcích je prý zpět nikdo nechce, ale kraje musí dostat více prostředků už jen proto, že pečují o krajské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…