ODS a TOP 09 podporují šizení státu. Faltýnek věří, že si to voliči zapamatují

10.12.2015 20:51

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ve čtvrteční Kauze dne promluvil o rozpočtu i o boji pravicové opozice proti elektronické evidenci tržeb. Host nepovažuje za správné, že při své slabosti mohou ODS a TOP 09 blokovat sněmovnu. Nemluvě o tom, že tak tyto strany podporují osoby, které nechtějí přiznávat své příjmy a snaží se všemožně šidit stát. To prý voliče pravici zpátky nepřivede.

ODS a TOP 09 podporují šizení státu. Faltýnek věří, že si to voliči zapamatují
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že chce více poslaneckých kanceláří v Olomouckém kraji za méně peněz

„Podle mého názoru nejde jen o elektronickou evidenci tržeb. Když se podíváme do minulosti, všechny zákony vedoucí k větší transparentnosti našeho prostředí a boji proti korupci vyvolávají velké vášně. Vzpomeňte si, jak TOP 09 obstruovala, když jsme schvalovali služební zákon,“ udeřil Faltýnek.

Pravicové strany se podle Faltýnka domnívají, že boj proti EET vrátí zpátky jejich voliče, a podle něj je to špatná cesta. „Pokud chtějí hájit podnikatele, kteří nechtějí přiznávat své tržby a nechtějí nastavit rovné podmínky pro všechny, je to jejich věc. Ale podle mě je to špatně,“ pokračoval v kanonádě spolupracovník Andreje Babiše.

Jako první EET dopadne na restaurace, ale současně dojde ke snížení DPH na potraviny. Ti podnikatelé, kteří si to spočítají, dospějí podle Faltýnka k tomu, že to pro ně bude výhodné. Pomůže to i státnímu rozpočtu, konečně se tu prý budou vybírat daně.

Opozice už podle Faltýnka nemá argumenty proti EET, tak jen blokuje sněmovnu. V pátek sice proběhne mimořádná schůze k EET, ale je otázka, jestli se to povede zítra. „Při schvalování státního rozpočtu dal Miroslav Kalousek jasně najevo, že nám nedovolí tento zákon schválit,“ rozčiloval se druhý nejmocnější muž v hnutí ANO. Koalice je prý ochotna zkrátit i dobu k vyjadřování i čas na přestávky, aby EET prošla.

Stejný odpor čeká u prosazování zákona o prokazování původu příjmů a majetku. „I tady očekávám obrovský odpor ODS a TOP 09,“ upozornil host v pořadu s tím, že tyto dvě strany drží ve sněmovně asi 20 procent křesel, ale dokážou sněmovnu i v tomto malém počtu blokovat. Faltýnek to považuje za nepřijatelné. Pokud bude většina proti EET, pak ANO a další členové koalice prohrají volby, zatímco ODS a TOP 09 dostanou prostor ke změně zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…