ODS v krajích za Topolánka upadla. Po Nečasovi už může zůstat úplně ležet

08.05.2012 8:01

Až do roku 2008 byla ODS zvyklá ovládat kraje. Stačily ale dva roky úřadování vlády Mirka Topolánka a voliči houfně utekli ke kandidátce sociální demokracie. Po čtyřech letech by to mohli občanští demokraté zkusit rivalovi vrátit, ale většinou společnosti odmítaná vláda Petra Nečase zřejmě přispěje k jejich ještě větší prohře.

ODS v krajích za Topolánka upadla. Po Nečasovi už může zůstat úplně ležet
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Pokud byly krajské volby 2008 označovány za oranžovou smršť, mohou ty letošní získat přídomek volební Waterloo ODS. Hlasování před čtyřmi roky vyneslo do té doby krajům vládnoucí ODS jen jedenáct míst radních (čtyři v Jihočeském, tři v Ústeckém a po dvou v Olomouckém a Zlínském kraji), za několik měsíců už jí možná nezůstane ani to a ODS se ve všech třinácti krajích může  ocitnout v opozici.

Svůj nezdar v posledních krajských volbách zdůvodňovala ODS tím, že je ČSSD proměnila v referendum o třicetikorunových poplatcích u lékaře. Co by ale nyní občanští demokraté za tehdejší výsledky dali. Podle dubnového průzkumu agentury SANEP proti nim ztrácejí ve všech krajích, a to od 5,5 (Ústecký) až po 11,5 (Moravskoslezský) procenta.

  • Celý průzkum společnosti SANEP ZDE

Varování šéfa ČSSD před účelovým bratrstvím

ODS si postavení druhé nejsilnější strany v kraji udržela jen ve Středočeském a Jihočeském kraji, ale i v nich zaznamenala propad voličské přízně o deset procent. V ostatních krajích jí průzkum přisuzuje třetí místo a v Jihomoravském kraji dokonce až páté, kde ji předstihli kromě sociálních demokratů a komunistů i lidovci a TOP 09.

Pro favority z ČSSD tak ani nebude příliš velkým problémem, aby se řídili apelem svého předsedy Bohuslava Sobotky, který na sobotní bilanční konferenci regionů v Plzni politiku krajů pod vedením sociální demokracie chválil, ale zároveń nabádal, že je třeba dodržovat sliby a čelit střetu zájmů. „Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí odeesáckými kmotry,“ varoval Sobotka krajské politiky.

Pro Ratha je spolupráce s ODS nemožná, Zimola to nechá na voličích

V tomto duchu pojal vedení Středočeského kraje už před čtyřmi roky David Rath, který odmítl spolupráci s ODS a kompletní sociálnědemokratická rada řídí kraj s podporou KSČM. „Pokud volby vyhrajeme, pak se budu snažit pokračovat v současném uspořádání, tedy menšinová krajská vláda s podporou KSČM. Koalici s pravicovými stranami vidím takřka jako nemožnou,“ dává reakce hejtmana Davida Ratha pro ParlamentníListy.cz tušit, že o ODS jako koaličního partnera ve středních Čechách zájem nebude.

A tak se nejsilnější pravicové straně v zemi jeví možná jako jediné místo s podílem na krajské moci jižní Čechy, kde už nyní měla nejpočetnější zastoupení. A naději jí dávají i slova hejtmana Jiřího Zimoly. „Spolupracovat budeme s těmi, kteří nám nejvíce umožní plnit sociálnědemokratický program a ideje. Kdo to bude, rozhodnou voliči. Těm se chci zodpovídat, nikoli předsedům stran a jejich mediálním prohlášením,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zimola.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…