ODS varuje: Sociální demokraté chtějí ožebračit lidi s nízkými příjmy

20.03.2013 16:46

ODS varuje, že úpravy penzijního systému, které navrhují sociální demokraté nejvíce poškodí nízkopříjmové skupiny obyvatel. Zásluhový systém, s nímž přišli, by mohli zavést jen za cenu zvýšení pojistného i daní, upozorňuje Miroslav Jeník, poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku.

ODS varuje: Sociální demokraté chtějí ožebračit lidi s nízkými příjmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Zatímco se sociální demokraté zaštiťují zájmy nízkopříjmových skupin, jejich návrh penzijní reformy by nejtíživěji dolehl právě na ně. ČSSD sice prosazuje stanovení minimální penze, na druhou stranu by to znamenalo zvýšení pojistného a daní. „Rozdíly mezi důchody jsou v České republice v současnosti velmi malé a průběžný systém vyplácení důchodů je k lidem s nižšími příjmy velmi solidární. Tuto solidaritu v průběžném systému zachovala i provedená reforma. Sociální demokraté paradoxně chtějí kormidlo otočit a navigovat penzijní systém proti těm, jejichž zájmy se zaštiťují,“ prohlásil Jeník.

ČSSD nebude mít odvahu druhý pilíř zrušit

Prosazují totiž tzv. zásluhový systém. V takovém by se výše penze stanovovala podle částky, kterou lidé odvedli na pojistném. Je zjevné, že takový systém by nízkopříjmové skupiny spíše poškozoval. Problémy se zásluhovým systémem teď řeší i ve Švédsku, kterým se sociální demokraté inspirovali.

Miroslav Jeník je rovněž přesvědčen, že druhý pilíř důchodového fondu, který ČSSD kritizuje nejvíce a který je základem penzijní reformy Nečasovy vlády, nebudou mít sociální demokraté odvahu zrušit, jak o tom teď hovoří. „Druhý pilíř zavedly téměř všechny evropské země. Demografický vývoj je neudržitelný, a pokud by se finance na důchodovém účtu jen dál průběžně projídaly, nebude moci stát garantovat budoucím seniorům důstojné stáří,“ vysvětluje Jeník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…