OSN nás kritizuje kvůli uprchlíkům. A Telička s Dienstbirem opatrně přikyvují

22.10.2015 19:26

Hrad tvrdí, že že se stupňuje kampaň proti Česku kvůli jeho postoji k migrační krizi. Je podle něj zcela nemístné Česko kritizovat za porušování práv uprchlíků. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to uvedl v reakci na kritiku Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, podle něhož Praha systematicky porušuje práva běženců. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) si myslí, že stát práva migrantů respektuje.

OSN nás kritizuje kvůli uprchlíkům. A Telička s Dienstbirem opatrně přikyvují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn obvinil Česko ze systematického porušování práv uprchlíků a zároveň dal najevo znepokojení nad "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" prezidenta Miloše Zemana. "Slovní útok na prezidenta republiky není první, a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize," řekl Ovčáček. Prezident podle něj dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu a na svých výrocích nehodlá nic měni.

I Sobotka tvrdí, že kritika OSN není namístě. Česko se snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky, řekl novinářům. Zástupci světové organizace se podle něj o situaci v Česku mohou přijet sami přesvědčit. "Já myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné, rozumné podmínky pro umístění uprchlíků," prohlásil předseda vlády.

Chovanec poznamenal, že Česko mělo v minulosti problémy při kontaktech s komisaři OSN, spolupráce prý byla tristní. Pokud chce někdo Česko kritizovat, může podle Chovance přijet sem a vést debatu. Kritiku vysokého komisaře odmítl také předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. "Nevím o tom, že by tady byl a přesvědčil se na místě o čemkoliv. V tomto ohledu to považuji za nelegitimní výrok takového člověka," řekl Filip novinářům.

Představitel OSN svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince. Je rovněž znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. To, že jsou v nich navíc drženy také děti, podle něj nemá žádné ospravedlnění. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) i europoslanec za ANO Pavel Telička považují některé výtky za oprávněné.

Právní řád ale podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nedovoluje vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu v detenčních zařízeních. Ministr podle svých slov dlouhodobě upozorňuje například na to, že v zařízeních nemají být rodiny s dětmi. V nejbližší době vládě předloží podněty na zlepšení situace uprchlíků. Europoslanec za ANO Pavel Telička by změnil i praxi, že migranti nemají přístup k mobilním telefonům a internetu.

Vysoký komisař OSN míní, že české úřady by měly přijmout alternativní řešení v souladu s dodržováním lidských práv, mezinárodními závazky České republiky i s doporučeními její ombudsmanky Anny Šabatové. Šabatová jeho dnešní vyjádření nechtěla komentovat. Minulý týden po kontrole v detenčních zařízeních prohlásila, že se v nich děti mají hůře než čeští vězni. Po úterním setkání s Chovancem uvedla, že nastal výrazný posun. Ministr podle ní přislíbil, že dojde k posílení kvalifikovaného personálu v zařízeních pro migranty o sociální pracovníky, psychology a pedagogy. Zlepšit se mají i podmínky pro děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …