Obama se pustil do izraelského premiéra. Pokud se prý nebude k Palestincům chovat jinak, pocítí to od Washingtonu

20.03.2015 16:11

Podle Reuters oznámil americký prezident Barack Obama izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že by Spojené státy americké mohly přehodnotit svou současnou politiku vůči Blízkému východu a zároveň se zamyslet nad změnou svých vztahů s Izraelem. Důvodem je prý postoj Netanjahua k Palestině, který předvedl během své předvolební kampaně.

Obama se pustil do izraelského premiéra. Pokud se prý nebude k Palestincům chovat jinak, pocítí to od Washingtonu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Po Obamově kritice izraelský premiér Netanjahu ustoupil ze svých prvotních prohlášení, že v jeho dohledu nebude žádný palestinský stát. I přesto podle Reuters Bílý dům oznámil ve čtvrtek Netanjahuovi, že je možné přehodnocení vzájemných dobrých vztahů po letech, kdy Spojené státy chránily Izrael před mezinárodním tlakem v Organizaci spojených národů.

Dle Reuters v oficiálním Obamově prohlášení byla jeho gratulace Netanjahuovi k vítězství ve volbách, ale také připomínka Izraeli, že Spojené státy americké dlouho podporují politiku dvou států v tomto regionu jako řešení tohoto blízkovýchodního konfliktu. Izraelský premiér tak podle Reuters ve svém předvolebním projevu porušil závazky, které měl s USA.

Celý text zde.

Netanjahu ale prý prohlásil, že nikdy nezměnil svou politiku. Prý vždy jen požadoval demilitarizovanou Palestinu, která by uznala právoplatný židovský stát. Závažné podle Netanjahua prý je, že Palestina neuznala Izrael jako právoplatný domov Židů a stále pokračující ovládání Pásma Gazy ozbrojenci z Hamásu. Píše Reuters.

Ostrá Obamova kritika Netanjahua tak jen potvrdila skutečnost, že vztahy mezi USA a Izraelem jsou nyní na nejnižším bodě od dob Obamova zvolení. Vše se může podle Reuters ještě zhoršit v návaznosti na rozhodnutí Kongresu o jaderné politice vůči Íránu, kterou zásadně odmítá Izrael.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…