Občany trápí terorismus i migrace. A v Bruselu zatím...

28.08.2016 22:08

Evropská unie má teď řadu problémů, které nesnesou odkladu. Politici musí řešit, co dál po Brexitu, jak vyřešit migrační krizi a jak se vypořádat s hrozbou terorismu. Aby toho nebylo málo, stále platí, že je třeba řešit ekonomickou situaci v Řecku. Jenže v Bruselu přichází zpráva o žárovkách.

Občany trápí terorismus i migrace. A v Bruselu zatím...
Foto: wikipedia
Popisek: Žárovka

„V době, kdy Evropská unie řeší, jak se bránit před teroristickými útoky, jak vyřešit migrační krizi nebo jak se vypořádat s Brexitem, přichází z Bruselu zpráva, která se zdá v současné evropské krizi absurdní. Týká se totiž žárovek,“ píše server Týden.cz.

Za pár dní nám začne školní rok, ale září letos nebude důležité jen pro prvňáčky a další školáky. Červeným fixem by si září měli v kalendáři označit také prodejci a výrobci žárovek. Vstupuje totiž v platnost zákaz výroby a prodeje vybraných halogenových směrových žárovek. Vedle toho se zpřísňují požadavky na další světelné zdroje. Vše ve jménu lepšího životního prostředí a zdravější planety Země. Dnes již téměř slavný zákaz stowattových žárovek z roku 2009 se stal terčem kritiky i vtipů. Své k nim v minulosti řekli exprezident Klaus i jeho nástupce v úřadu Miloš Zeman. Teď žárovkové opatření vstupuje do další fáze.

Celou zpráv naleznete zde

V Bruselu přijaté opatření však má i své zastánce. Ředitel Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn Juraj Krivošík před časem oznámil, že díky opatření přijatému na úrovni celé EU poklesne spotřeba elektrické energie o 40 miliard kilowatthodin, což přibližně odpovídá roční spotřebě jednoho členského státu – Rumunska. Z pohledu domácností zákaz levných, ale na spotřebu náročných žárovek znamená, že čtyřčlenná rodina v rodinném domku ušetří několik tisíc korun ročně, takže investice do modernějších svítidel se jednoznačně vyplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…