Obchodní řetězce slíbily snížení cen potravin, ohlásili Fiala s Výborným

07.09.2023 17:55

Zástupci osmi velkých obchodních řetězců podle premiéra Petra Fialy (ODS) během dnešního jednání na Ministerstvu zemědělství ujistili představitele vlády, že připravované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) se propíše do poklesu cen potravin a že budou dbát ještě více na kvalitu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po více než hodinové schůzce novinářům řekl, že je rád za slib, že se tři procentní body od prvního ledna projeví na konkrétních cenovkách. Návrh na přesunutí potravin ze současné patnáctiprocentní sazby DPH do dvanáctiprocentní totiž obsahuje konsolidační balíček, který od úterý ve druhém čtení schvaluje Poslanecká sněmovna.

Obchodní řetězce slíbily snížení cen potravin, ohlásili Fiala s Výborným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Papriky, ilustrační foto

Fiala na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že vláda nechce být soudcem ve sporu, kdo má větší podíl na vysokých cenách potravin v posledním roce. Chce se nicméně zapojit do cesty, jak kromě cen zajistit českému zákazníkovi přístup ke kvalitním potravinám jako v okolních zemích. „Vláda neurčuje ceny potravin, budeme dál mluvit se zemědělci a obchodníky tak, aby ceny a kvalita byly uspokojivé,“ uvedl Fiala. Výborný zopakoval příklad s cenou polských borůvek v Polsku a těch se stejným původem prodávaných v Česku.

Oba představitelé vlády podle svých slov také na jednání požádali obchodní řetězce o větší podporu pro české producenty, když o stejném tématu jednali Fiala s Výborným se zástupci potravinářských podniků již ve druhé polovině srpna na agrosalonu Země živitelka.

Inflace u potravin a nealkoholických nápojů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu dosahovala meziročně 9,5 procenta. Od konce loňského roku postupně klesá, když v lednu dosahovala téměř 25 procent.

S prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou a zástupci řetězců se sešel v únoru Výborného předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Schůzky se tehdy účastnila také Agrární komora ČR. Prouza tehdy upozorňoval na to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jasně ministrovi řekl, že není možné jednat o cenách nebo obchodních strategiích.

Úřad uvedl, že považuje výměnu citlivých obchodních informací za problematickou zejména v rámci sdružení soutěžitelů či napřímo mezi jednotlivými soutěžiteli na horizontální úrovni, protože takové jednání může nejpravděpodobněji vést k narušení hospodářské soutěže. Nekula letos dal ÚOHS podnět kvůli vysokým cenám cukru a vajec na pultech obchodů.

Obchodní řetězce nebudou letos mít lepší hospodářské výsledky než v předchozích letech. Žádný z velkých obchodníků na trhu nebude mít meziročně zisky vyšší o 30, 50 nebo až 100 procent, jako tomu bylo u řady českých dodavatelů. Po dnešním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to novinářům řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. O výrazných ziscích zemědělců a potravinářů mluvil na tiskové konferenci i premiér Fiala. Cena potravin podle něj musí odpovídat tomu, že stát poskytuje firmám dotace.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
„Řada českých dodavatelů zneužívala svou dominantní pozici a vytvářeli záměrně paniku. Všichni si pamatujeme debaty o ceně cukru,“ řekl s tím, že jeden z hlavních dodavatelů loni navýšil zisk meziročně o 100 procent. Jméno firmy však neuvedl.

Prouza uvedl, že za nižšími zisky řetězců bude především menší obrat, protože lidé více šetřili a méně nakupovali. Tržby v maloobchodu klesají již patnáct měsíců v řadě, jak oznámil dnes Český statistický úřad. Podniky také měly až o 30 procent vyšší náklady na energie nebo logistiku, doplnil Prouza. Maloobchod byl podle něj také jedním z mála sektorů, kde si lidé udrželi reálné mzdy, protože firmy v reakci na růst inflace mzdy zvyšovaly.

Fiala i Výborný podle něj mají zájem řešit otázku cen potravin a na zástupce řetězců měli řadu otázek. Prouza již dříve upozorňoval na to, že ceny klesají u produktů, kde funguje konkurence, jako je například máslo nebo sýry. „Když je jeden velký dodavatel, tak ceny stagnují. Dokonce když je jeden velký dodavatel, tak zkoušejí ještě zdražovat,“ řekl.

Poznamenal, že firmy pobírají přímé i nepřímé dotace, které platí daňoví poplatníci. „Cena potravin však musí odpovídat tomu, že stát do toho dává peníze,“ řekl. To samo je podle něj důvodem pro to, aby se vláda o situaci zajímala a vytvářel se tlak na jednotlivé části dodavatelského řetězce. Zároveň podle něj potraviny již levnější jsou.

Na českém trhu jsou podle Fialy velcí hráči na trhu, kteří mají vliv na to, jak se ceny v potravinářském a zemědělském sektoru vytvářejí. V ČR jsou velké koncerny, na rozdíl od jiných zemí, kde je větší množství rodinných farem, malých farmářů nebo menších výrobců potravin, dodal.

Výborný k tomu řekl, že není důvod, proč by se měly dotovat úspěšné a ziskové podniky. Poukázal také na programové prohlášení vlády, ve kterém se zavázala k větší podpoře menších firem. I proto došlo ke zrušení dotačního programu, který čerpali hlavně velcí výrobci potravin jako například Madeta, Vodňanská drůbež a další podobné firmy. „Mně nedává smysl posílat dotaci někomu, kdo si je schopen investice sám financovat ze zisku, který má,“ dodal.

Na dnešním setkání se diskutovalo také o tom, jak na trh dostat více menších výrobců, uvedl Prouza. Je podle něj potřeba jim ulehčit hlavně v byrokracii, která je u výroby potravin mnohem náročnější než v jiných zemích. Pomohla by podle něj také například možnost sdružování menších farmářů do odbytových družstev. Díky tomu mají možnost mít jednotné zastoupení vůči jejich odběratelům. „Na tom je postavený úspěch polského nebo rakouského malého zemědělství,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…