Obchody a služby otevřou ve čtvrtek. Vláda uvolnila režim

29.11.2020 10:28

Vláda na dnešním (nedělním) mimořádném jednání rozhodla, že v příštím týdnu zmírní opatření proti šíření nemoci covid-19. Od čtvrtka 3. prosince se otevřou všechny obchody, restaurace i služby, které jsou nyní uzavřeny kvůli opatřením proti šíření koronaviru – oznámil po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný, jehož doporučení bylo při rozhodování vlády klíčové.

Obchody a služby otevřou ve čtvrtek. Vláda uvolnila režim
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Aktuálně v Česku nyní platí opatření pro 4. stupeň protiepidemického systému (PES) z pěti. Ministři rozhodovali podle dat za posledních sedm dnů, zda se celé Česko přesune do 3. stupně. „Dneškem se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Země se přesune do 3. stupně rizika ve čtvrtek.

S omezeními se tedy budou moci otevřít obchody, služby i restaurace. Personál ve službách bude muset mít roušku či respirátor. Stravovací zařízení budou otevřena od 6 do 22 hodin. V omezeném režimu. „Budou pouze 4 osoby u stolu, obsazenost restaurace bude maximálně 50 procent kapacity. Nelze být na stojáka,“ upřesnil ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Dále se zruší omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření.

Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Zůstane povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech. Opatření budou dál platná pro celou zemi.

Od čtvrtka budou v provozu také fitness centra a posilovny. Budou fungovat ve stejném režimu, jaký je nastaven v obchodech, tedy jeden člověk na 15 metrů čtverečních. „Skupinové fitness lekce budou v režimu 9+1,“ sdělil ministr Havlíček. Sportovci musí mít ve vnitřních prostorách nasazenou roušku. Výjimku mají pouze profesionální sportovci, kteří jsou pravidelně testování.. „Všichni ostatní sportovci budou mít při tréninku i při zápase roušky. Právě hluboký výdech při fyzické aktivitě a další fyzické projevy těla jsou rizikové,“ dodal ministr zdravotnictví.

Podle pravidla jeden člověk na 15 metrů čtverečních se budou muset řídit také bohoslužby. „Bohoslužby jsou omezeny kapacitou kostela nebo jiného místa,“ uvedl ministr Blatný.

O otevření ski areálů vláda zatím nerozhodla. Koncem příštího týdne by mohl být podle Havlíčka vypracován příslušný manuál. Režim by měl být omezen podobně jako u obchodu a restaurací. „Bude to náročnější na řízení front, na počet návštěvníků či pro obslužné obchody,“ uvedl Havlíček. Evropské státy jsou v otázce otevření lyžařských středisek nejednotné, je třeba sledovat vývoj.

Případné další rozvolnění se nebude týkat škol. Školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného 4. stupně protiepidemického systému.

Havlíček s rozvolněním opatření oznámil ukončení programu COVID nájemné: „Všichni, kteří byli postiženi, měli zavřeno a měli platit nájemné, tak po celou dobu uzavření měli ze sta procent uhrazeno nájemné. To otevřením končí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…