Obec na huntě, devět milionů zmizelo. Stopa vede ke starostovi

10.02.2023 11:39 | Ze sítí

Společnost Czech Credit Bureau (CRIF) vloni na jaře uveřejnila žebříček, který ukázal, že pětina českých obcí hospodaří nadmíru dobře. Ale desetina je jen krok od bankrotu. Jednou z takových obcí je Milý ve Středočeském kraji, odkud se z pokladny ztratilo 9 milionů korun. Utratil je bývalý starosta, prý ani moc neví za co.

Obec na huntě, devět milionů zmizelo. Stopa vede ke starostovi
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Od komunálních voleb uplynula řada měsíců. Navzdory tomu, že se konaly na konci září, Praha stále nemá vedení. Ale naše hlavní město není jediným městem či obcí, která přitahuje pozornost. Kupříkladu v malé obci Milý na Rakovnicku nově zvolený starosta zjistil, že za jeho předchůdce Zdeňka Kvasničky (SNK) zmizelo z obecní kasy 9 milionů korun. A bývalý starosta tvrdí, že už si nepamatuje, za co je vlastně utratil. O kauze informuje server iDnes.cz.

Nakládání s obecnímu prostředky už prověřuje policie. Před bankrotem vesnici zachránila jen bezúročná půjčka schválená na kraji ve výši 10 milionů korun.

„Peníze se z účtu ztrácely dlouhých sedmnáct let, kdy byl můj předchůdce ve funkci. Kdyby nám kraj nepomohl, neměli jsme z čeho zaplatit faktury za instalované domácí čističky odpadních vod, za loňské dodávky pitné vody a ani za už rozjetý projekt její úpravny z vlastního vrtu. Navíc nám hrozilo penále za obdrženou státní třímilionovou dotaci,“ poznamenal současný starosta Zbyněk Šagát (Milý a Bor společně).

Redakce MF DNES o vysvětlení požádala Zdeňka Kvasničku, který se po volbách z obce odstěhoval do ubytovny ve Slaném. „Vinu za to, co jsem udělal, cítím. Nepopírám, že jsem jednal úmyslně. Rád bych dluh splatil, ale nebude to tak jednoduché. Ani sám pořádně nevím, za co jsem ty peníze utratil. Více se k tomu vyjadřovat nechci,“ uvedl Kvasnička.

V obci milý žije 195 obyvatel a vede zde jediná silnice Srbeč - Hříškov. První zmínky o obci pochází už z roku 1381.

Společnost Czech Credit Bureau (CRIF) vloni na jaře uveřejnila žebříček, podle něhož asi pětina obcí v České republice hospodaří nadmíru výtečně. Podle analytičky CRIF Věry Kameníčkové je přitom chybou, když obce na účtech u bank udržují velké sumy. „Při syslení peněz z nich má užitek bankovní sektor, nikoli obec,“ uvedla Kameníčková. Na její slova upozornil Deník.cz.

V Česku existuje více než 6 tisíc obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…