Obecné referendum a ekonomické priority. Na tom se Babiš s Okamurou shodli

30.10.2013 23:10

Hnutí ANO dnes zahájilo jednání s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Obě hnutí, která jsou sněmovními nováčky, se shodnou například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu. Po večerním jednání to řekli místopředsedkyně ANO Věra Jourová a šéf Úsvitu Okamura. Vyjednávací týmy se znovu setkají, termín zatím není stanoven.

Obecné referendum a ekonomické priority. Na tom se Babiš s Okamurou shodli
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

"Nenarazili jsme na zásadní neshodu v našich programech," řekla Jourová. Podle ní Úsvit souhlasí s prioritou ANO nezvyšovat daně. "Zástupci ANO projevili zájem se dále potkávat a konzultovat naše programové priority," doplnil Okamura.

Hlavním bodem programu Úsvitu je prosazení prvků přímé demokracie, především zákona o obecném referendu. Ten má podle Jourové v programu i ANO. "Požádali jsme pana Okamuru, aby nám poslal jeho návrh zákona," uvedla Jourová. "Jsme rádi, že ANO zaujal náš klíčový programové bod," konstatoval Okamura.

Hnutí se podle Jourové shodla také na tom, že by zavedení většinového systému při volbách do sněmovny mohlo pomoci politickým patům. V současnosti se volí podle poměrného volebního systému, kdy jsou mandáty na úrovni volebního obvodu rozdělovány poměrně. Do sněmovny se pak dostane více politických stran.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…