Obecní volby i první kolo obměny třetiny senátorů skončily

11.10.2014 14:00

Hlasování v letošních komunálních volbách ve 14:00 skončilo, stejně tak i prvním kole rozhodování o obměně třetiny senátorů. Až v následujících hodinách se na volebním webu ukáže, koho si lidé vybrali. Úplné výsledky hlasování budou známy zřejmě opět až v neděli ráno.

Obecní volby i první kolo obměny třetiny senátorů skončily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Vítězem komunálních voleb před čtyřmi lety byla znovu ODS, byť si v porovnání s předchozími volbami pohoršila a obhájila 5181 mandátů. Druhá ČSSD si naopak polepšila a obsadila 4633 křesel a třetí KDU-ČSL uhájila místa 3897 zastupitelů. Standardně čtvrtí byli komunisté s 3252 mandáty. V minulých volbách výrazně posílilo hnutí Starostů a nezávislých, které obsadilo 2039 křesel. TOP 09 při své komunální premiéře získala na 1580 zastupitelů. Letos by se podobného úspěchu mohlo dočkat vládní hnutí ANO, které vyhrálo evropské volby a patří mezi lídry politického spektra.

ODS s 15 senátory obhajuje pouze tři vítězství v Praze a mohla by zůstat i nadále druhou nejsilnější frakcí v horní komoře

Nejvíce míst primátorů bude obhajovat ČSSD, a to 12 z 26 včetně Brna a Ostravy. ODS se pokusí obhájit sedm primátorských míst, TOP 09 a STAN dvě - pražské a zlínské. Zbývajících pět primátorských křesel po minulých obecních volbách získala místní uskupení, přičemž Mostečané Mostu obhájili pozici v Mostě.

ČSSD bude mít nejtěžší pozici v senátních volbách, neboť obhajuje vítězství ve 23 z 27 obvodů, kde se hlasovalo. Ostatní vládní strany mohou ve volbách jen získat, a tak vládní koalici stačí k většině v horní komoře získat 14 křesel

ODS s 15 senátory obhajuje pouze tři vítězství v Praze a mohla by zůstat i nadále druhou nejsilnější frakcí v horní komoře. Ohrožena není existence další dvou frakcí. Pětičlenný klub Starostů může jen získat a ze šestičlenné frakce Strany práv občanů a komunistů mandát obhajuje pouze Marta Bayerová (KSČM) ve Znojmě. Šanci na zvolení mělo celkem 242 kandidátů.

Oficiálně budou volební výsledky zveřejněny pravděpodobně v úterý ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne tak začne ubíhat desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou na soudy obrátit se stížnostmi na průběh voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…