Oběd rodiny za 1 500. Je to čím dál dražší, vyslechli jsme. Špindl zachraňují cizinci

31.12.2022 4:41 | Reportáž

Téměř žádný sníh, hlasitá hudba a spousta turistů – jako za sezony před covidem, jak potvrzují podnikatelé i zaměstnanci ve Špindlerově Mlýně. Redakci však zajímaly především ceny. Svařáku, smažáku, parkování i skipasů.

Oběd rodiny za 1 500. Je to čím dál dražší, vyslechli jsme. Špindl zachraňují cizinci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Špindlerův Mlýn

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí

Na jednom se shodnou všichni oslovení – množství českých turistů kleslo, přestože návštěvnost se vrátila na dřívější čísla a stoupnul počet Ukrajinců. Potvrzuje to i velké množství jazyků, které lze v centru horského střediska zaslechnout. Angličtina, japonština, němčina, španělština, slovenština a další. „Je tu méně Čechů, ale jinak je návštěvnost stejná jako před covidem. Více také využívají internetové nákupy,“ potvrdil anonymně jeden z hoteliérů. A ačkoliv ceny vyrostly nejen kvůli energiím, na jejich výši si prý nikdo nestěžuje, nic takového nezaznamenal.

Kolik tedy stojí jeden den ve Špindlerově Mlýně? Parkování se pohybuje kolem 40 až 50 korun za hodinu, parkoviště jsou však dost plná, přesto bylo ve všední den mezi svátky možné najít bez větších problémů místo. Na celý den lze zaparkovat za zhruba 250 korun. Není překvapením, že místní se snaží zimní sezony využít na plno, a tak silnice a ulice lemují cedule s nabídkou jídel, svařáky, kávou i trdelníky. A prodávat je komu, přestože na zemi leží jen zbytky špinavého sněhu a jedinou bílou je vidět na svazích, které zasněžují uměle.

Svařák a oběd

Svařené víno na zahřátí stojí od 75 korun výše za dva decilitry, stejná je i cena horké čokolády. Něco ostřejšího na zahřátí začíná na 80 korunách a jídlo lze zakousnout i na ulicích. Párek v rohlíku je možné pořídit za 55 korun, hranolky kolem 60 a klobása už se blíží ke sto100 korunám. Čísla vzrostou, jakmile chce rodina zamířit do restaurace. Polévky se většinou pohybují okolo 75 korun, lze ale nalézt i kulajdu za 60.
Jen výjimečně se na jídelních lístcích najde tradiční jídlo pod dvě stovky za smažený sýr nebo řízek, většinou ale stojí více. Pokud je však možno a libo, za kuřecí řízek lze dát i 359 korun. Menší hamburger stojí na ulici 125 korun, v teple podniků je cena více než dvojnásobná.
Několik příkladů z různých koutů Špindlerova Mlýna:
Hovězí vývar – 75,-
Kulajda – 60,-
Nakládaný hermelín – 105,-
Pečená kachna – od 289,-
Losos – 285,- ale i 369,-
Svíčková – od 225,-
Hamburger s hranolky – 285,-
Jablečný závin – 125,-
Čokoládový dort – 141,-
Palačinka – 110,-
Káva – od 65,-
Plzeň 0,5l – nejlevnější 55,-
Aperol Spritz – 169,-

Špindlerův mlýn. Foto: Zuzana Koulová

„Oběd nás stál skoro 1500 korun bez sladkého. Je to čím dál dražší, ale chápu to s tím, co se děje. Nezdá se mi, že by s tím politici něco pořádného dělali,“ narážel na krizi kolemjdoucí tatínek Lukáš Urban se ženou, dcerou a synem. Mnohem více ho však překvapily ceny lyžování. „Tři tisíce na den za nás všechny, kdybychom tu chtěli zůstat týden a jen jezdit, nedostanu se pod 15 tisíc. Začíná přituhovat,“ komentoval. Pohled na ceny skipassů u svahů i na internetu to potvrzují. Jednodenní lze pořídit pro dospělého kolem tisícikoruny, ale pokud se nakupují před sezonou, lze je pořídit i levněji. Cena stoupá podle rozsahu platnosti skipassu. Skipass na den pro dítě pak stojí od 500 korun.
Přibližný odhad pro čtyřčlennou rodinu na jeden úsporný den v horách:
Parkování: 250,-
Lyžování pro celý skiareál zakoupený online v daný den: 3240,-
[2 x  1290,- (dospělý) + 1 x 910,- (dítě do 11let) + 1 x 1040,- (dítě nad 12 let)]
Oběd bez dezertu cca 1500,-
Celkem: 4990,-

Do ceny není započítáno pití během dne, ani žádné sladkosti a jiné služby nebo doprava na místo. Zdá se však, že na vysoké ceny si zákazníci nestěžují. „Žádnou stížnost jsem neslyšel, jen je tady méně Čechů,“ hodnotí zaměstnanec lanové dráhy a potvrdil tak, co říkají i jiní. „Je tady mnohem více cizinců. Návštěvnost je obvyklá dřívějším zimním měsícům,“ řekla servírka Restaurace a hotelu Lomnice.
Obsazená venkovní sezení i provoz v hlavních trasách ukazují, že turistů je opravdu mnoho. Stojí frontu u trdelníku za 79,- korun. Pokud si chtějí dát něco navíc jako čokoládu, šlehačku a další vymoženosti, zaplatí ještě více.

Je však vidět, že ceny Špindlerova Mlýna v Krkonoších jsou oproti těm v Českém Krumlově na jihu Čech nižší, jak se projevilo v nedávné reportáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To byly časy, když za komančů stál, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemjr. Haluška , 31.12.2022 11:11:24
řízek s bramborem 11 Kčs, smažený sýr 7 Kčs, dvanácta pivo za 3 Kčs. Jenže to se nekradlo, nevytvářel spekulační kapitál, ale makalo a vytvářely se materiální hodnoty, které dodnes nejdou rozkrást. Majetkový převrat byl příležitostí především pro zloděje, podvodníky, lichváře, prostitutky a veškerou parazitickou verbež. Lidé práce byli deklasováni na sprostou lůzu. Člověk by blil od rána do večera, a ještě v noci.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…