Obhájce Nagyové o tom, jak vypadalo její zadržení a věznění

29.07.2013 7:01

Obhájce Jany Nagyové Eduard Bruna se nepřipojil ke stížnosti, kterou podala rodina obviněné kvůli údajně špatným podmínkám vazby a také kvůli samotnému průběhu zásahu. Advokát jednak nechtěl vzbudit podezření, že chtějí celou věc ovlivnit, ale hlavně se nedomnívá, že by s jeho klientkou bylo zacházeno nestandardně.

Obhájce Nagyové o tom, jak vypadalo její zadržení a věznění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takto Janu Nagyovou v červnu 2013 předváděli policisté

Jana Nagyová od propuštění nekomunikuje s médii. Bruna uvádí, že vazba měla na pohodu a psychiku jeho klientky negativní vliv. Je prý totiž hodně činorodá, ale ve vazbě se toho příliš dělat nedá, a tak člověk přemýšlí neustále o svém případu. Nyní se Nagyová údajně potřebuje zotavit, takže si vzala několik dní volna.

Dcera Nagyové Nikola napsala dopis, ve kterém si senátnímu výboru pro lidská práva stěžovala na špatné podmínky vazby, na zacházení s matkou i na samotný průběh zásahu. Bruna se na tom ovšem nepodílel. "Slyšel jsem samozřejmě o tom, že hodlá nějaký dopis podávat. Nechtěl jsem však v žádném případě u druhé strany - státního zastupitelství a policie - vzbudit pocit, že nějakým jednáním mimo trestní řízení chceme věc ovlivnit. To by mojí klientce nepomohlo," vysvětluje pro časopis Týden.

Člověk to vidí jinak

Osobně se nedomnívá, že by se zacházení s jeho klientkou vymykalo normálu. "Myslím, že se s ní nezacházelo nestandardně. Ti zaměstnanci ve věznici se k ní chovali velmi korektně a slušně. Problém je v tom, že člověk to své okolí hodnotí jinak, když je na svobodě a je pánem svojí situace," říká.

Rovněž za naprosto normální označuje to, že Nagyová musela nosit neustále pouta. "Ta pouta mají i smysl v tom, aby se člověk nedopustil nějakého neprozřetelného jednání, jako třeba pokus o útěk, nebo třeba skočení z okna. Takové případy z minulosti známe. Obecně je pokyn, aby ta pouta byla nasazená," vysvětluje Bruna.

Co se dělo při zásahu policie u ní doma, neví, nebyl mu přítomen. Účastnil se až domovní prohlídky následující den večer. Za problém označuje jen to, že po pár hodinách od prohlídky, kdy Nagyová celou noc nespala, byla převezena na výslech. "Upřímně řečeno, byl jsem rozhodnutý jí doporučit, aby odmítla. Zjevně byla pod tlakem a velmi unavená. Nicméně po poradě s ní jsme dospěli k závěru, že máme-li šanci, aby nebyla vazebně stíhaná, tak by měla spolupracovat," říká obhájce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…