Obhájkyně muslimských žen otevřela v Berlíně „liberální mešitu“. A je moc zle

03.07.2017 6:51

Stovky tisíc lidí z Blízkého východu přišly do Německa mimo jiné proto, aby si tito lidé zajistili svobodný a bezpečný život. Jak se však ukazuje, něco takového není možné brát v dnešním multikulturním Německu za samozřejmost.

Obhájkyně muslimských žen otevřela v Berlíně „liberální mešitu“. A je moc zle
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita v Berlíně

Kritici liberální přistěhovalecké politiky poukazují na skutečnost, že nově příchozí z Blízkého východu si s sebou nesou své zažité kulturní vzorce, které mnohdy nejsou kompatibilní s tradicemi a zvyklostmi na Západě. Kancléřka Angela Merkelová a mnozí další propagátoři přistěhovalecké politiky „otevřených dveří“ na tyto argumenty příliš neslyší. Praxe však odpůrcům migrace často dává za pravdu.

V uplynulých měsících se konkrétně v Německu probíraly nesčetné případy z uprchlických táborů, kde byli křesťanští uprchlíci pronásledováni od svých muslimských kolegů naprosto stejně, jako je tomu v jejich domovských zemích. Stejnou míru netolerance potom pocítily také ženy a osoby s odlišnou sexuální orientací. Německé úřady dokonce musely přistoupit k vybudování uprchlických táborů, kde byli umísťováni pouze homosexuálové.

Obavy z naprosto odlišného vnímání světa však pociťují i lidé, kteří již dávno opustili uprchlická centra a stali se součástí německé společnosti. Často se přitom ani nemusí jednat o křesťany či homosexuální muslimy. Doslova na vlastní kůži se o tom v těchto dnech dle magazínu Spiegel může přesvědčit advokátka a známá obhájkyně muslimských žen Seyran Ates, která v polovině června otevřela v Berlíně „liberální mešitu“. Tušila, že se stane terčem kritiky, ale tolik nenávisti nečekala.

„Přes sociální média jsem již obdržela asi sto výhrůžek smrtí. Policie mě musí hlídat po celých 24 hodin denně,“ svěřila se žena, jejíž svatostánek je přístupný sunnitům, šíitům i následovníkům dalších náboženství. Na rozdíl od tradičních mešit nemusí v této ženy nosit závoj. Ates se rozhodla vybudovat tzv. „liberální mešitu“ především proto, že se v těch již existujících cítila jako žena značně diskriminována.

Ze šíření nenávisti proti své osobě obviňuje advokátka Turecko. „Provládní média šířila lži o tom, že moje mešita je ovládána příznivci vlivného Erdoganova odpůrce Fethullaha Gülena. Toho oni považují za teroristu. Tím, že nás s ním a jeho příznivci spojují, vlastně nabádají k naší likvidaci. Je to celé neuvěřitelně absurdní,“ říká žena, na kterou byl pro její umírněné názory již v roce 1984 spáchán atentát. Budounost „její“ mešity je v každém případě nejistá. Věřící se ji totiž obávají kvůli výhrůžkám radikálních muslimů navštěvovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…