Oblastní ODS vystoupila proti zlu ve straně. V noci jsme dostali dopis

30.10.2012 7:26

Oblastní sdružení ODS Jičín a místní sdružení Hořice sepsala otevřený dopis vedení strany. V něm burcují k důslednému dodržování pravicové politiky a požadují, aby strana již nikdy neměnila ideály za křesla. Odstrašujícím příkladem je prý současný stav, kdy se vedení strany infantilně vymezuje proti jejímu zakladateli Václavu Klausovi.

Oblastní ODS vystoupila proti zlu ve straně. V noci jsme dostali dopis
Foto: red
Popisek: Internet se baví na úkor ODS

„Občanská demokratická strana v budoucnu musí být silným a naprosto suverénním subjektem ve spektru českých a moravských politických stran,“ burcuje místní sdružení. „V poslední době stále více cítíme, že zásadní ideje, k nimž se hlásíme a na nichž stojí konzervativní pravicová politika, stále více mizí pod tlakem zájmových skupin, mediokratů a silných jednotlivců, kteří v ní šíří vir klientelismu,“ obávají se dále autoři dopisu, který ParlamentníListy.cz obdržely před půlnocí z pondělí na úterý.

Podle občanských demokratů z regionu každá strana stojí a padá s dodržováním myšlenek, které stály při jejím vzniku. Jenže ODS v posledních dvou volebních obdobích sice vládne, ale je pod neustálým tlakem koaličních partnerů. „Čím více ustupujeme koaličním partnerům, tím více voličů ztrácíme,“ obává se sdružení. Proto se strana musí přestat podílet na kompromisech a již nikdy více neměnit křesla za svůj program. „Nechceme se za každou cenu utěšovat, že se podílíme na vládě. Chceme před svými voliči vypadat jako slušný a důvěryhodný subjekt,“ píší.

ODS podle nich ztrácí svou kontinuitu. „Dokonce se infantilně vymezujeme vůči názorům zakladatele ODS, prezidenta republiky Václava Klause,“ rozčilují se. Proto sepsali šest bodů, jejichž dodržování v stranickém životě požadují. Patří mezi ně zřetelné formulování stranických cílů, precizní informovanost veřejnosti a členstva o politice strany, nekompromisní návrat k pravicovým ideálům, zefektivnění manažerské sítě a potlačení klientelismu.

CELÝ DOPIS ZDE:

Zpátky k modré

 

Občanská demokratická strana v budoucnu musí být silným a naprosto suverénním subjektem ve spektru českých a moravských politických stran. V posledních době stále více cítíme, že zásadní ideje, k nimž se hlásíme a na nichž stojí konzervativní pravicová politika, stále více mizí pod tlakem zájmových skupin, mediokratů a silných jednotlivců, kteří v ní šíří vir klientelismu. Podléhá také tlaku lídrů jiných politických subjektů, kteří nás systematicky kompromitují eliminací našich základních principů.

Každá strana stojí a padá s dodržováním myšlenek, které stály při jejím vzniku. Křivka volebních výsledků dlouhodobě zaznamenává pokles. Sice v posledních dvou volebních obdobích vládneme, ale jsme stále pod větším tlakem našich partnerů. Tato pozice je začarovaným kruhem. Čím více ustupujeme koaličním partnerům, tím více voličů ztrácíme. Tento negativní trend musíme zastavit. Proto se přestaňme podílet na kompromisech moci a už nikdy nevyměňujme vládní a další křesla za náš program! Nechceme se za každou cenu utěšovat, že se podílíme na vládě. Chceme před svými voliči vypadat jako slušný a důvěryhodný subjekt. Chceme, aby ODS byla strana, jejíž členové se chtějí ke své příslušnosti hlásit.

Požadujeme politiku strany, která vytváří rovnováhu mezi manažery moci a manažery idejí. Chceme-li zachovat svojí integritu, musíme respektovat zásady a názory lidí, kteří stáli při vzniku strany. Je smutné, že vedení ODS na všech úrovních nedokáže oslovit pravicového voliče výsledky své politiky tak, aby vůbec šel k volbám. Ztrácíme kontinuitu v základních principech a dokonce se infantilně vymezujeme vůči názorům zakladatele ODS, prezidenta republiky Václava Klause. Jsme nesrozumitelní pro občany a zejména neseme plnou odpovědnost za to, že střední vrstva necítí z naší strany téměř žádnou podporu.

Politika ODS musí signalizovat občanům, že jejím cílem je vytvoření státu, který má jasný řád! Občan je nositelem odpovědnosti za své jednání. O to větší musí být odpovědnost volených zastupitelů i státních úředníků. Požadujeme zřetelnou podporu slušným lidem a vytvoření systému, který odměňuje poctivost a důsledně trestá zločiny.   

Touto cestou chceme apelovat na vedení ODS, aby se vážně zamyslelo nad obnovením principů, bez kterých se v budoucnu skutečně neobejdeme.

  1. Zřetelné definování našich cílů a vytvoření reálné koncepce k jejich dosažení
  2. Důraz na tvorbu systému, jehož cílem je precizní informovanost veřejnosti a řadových členů strany o krocích, které provádí vedení
  3. Nekompromisní návrat politiky ODS k pravicovým ideálům
  4. Zefektivnění manažerské sítě
  5. Potlačení klientelismu
  6. Přímá demokracie ve straně

Místní sdružení ODS Hořice

Oblastní sdružení ODS Jičín

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…