Obměna velvyslanců se v brzké době zřejmě neuskuteční

14.04.2014 19:04

Obměna českých velvyslanců v zahraničí se v nejbližší době neuskuteční. Žádné z navrhovaných jmen není v procesu tak daleko, aby mělo souhlas hostitelské strany. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Vláda, Ministerstvo zahraničních věcí i prezident Miloš Zeman se však shodli na tom, že budou navrhovat jen diplomaty, na kterých panuje všeobecná shoda

Obměna velvyslanců se v brzké době zřejmě neuskuteční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Neměla by se tak opakovat situace z loňského roku, kdy kvůli sporům mezi prezidentem a tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem byl proces obměny velvyslanců dlouhou dobu zablokován. „V téhleté chvíli jsme si již zaručili, všichni účastníci toho procesu, že ani Hrad ani vláda ani ministerstvo zahraničí nebudou dělat zbytečnou práci a navrhují osoby konsenzuální, kariérní diplomaty," řekl ČTK Kmoníček.

Kmoníček: Prezident si udržuje pouze právo veta

Podle něj je dalším významným bodem nynější situace v české diplomacii skutečnost, že Hrad nyní nenavrhl ani jednoho vlastního kandidáta na velvyslance. „My si nad tím opravdu udržujeme pouze prezidentovo právo veta," uvedl Kmoníček. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu přitom nepředpokládá, že by se nyní opakovala situace z loňska, kdy prezident odmítl některá již vybraná jména definitivně podepsat.

Jedním z často skloňovaných jmen v souvislosti s umístěním na velvyslaneckém postu byl exministr financí a někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer. O něm se dříve uvažovalo jako o velvyslanci na znovuotevřené ambasádě v Lucemburku. Podle nedávných informací Lidových novin by ale měl nakonec zamířit do funkce v Evropské bance pro obnovu a rozvoj v Londýně, kde by měl být stálým českým zástupcem. Kmoníček dnes ČTK potvrdil, že se Fischer nenachází na seznamu diplomatů, kteří by měli být jmenováni v následujícím období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…