Obrana koupí pilotům novou výstroj. Přímo z USA

10.04.2016 8:58

Ministerstvo obrany koupí vojenským pilotům speciální výškovou výstroj, protože stará jim již dosloužila. Za 90 kompletů zaplatí podle předpokladů necelých 21 milionů korun, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Petr Medek. Úřad plánuje koupit výstroj přímo od americké vlády. Se zakázkou bude v pondělí seznámena vláda.

Obrana koupí pilotům novou výstroj. Přímo z USA
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

„Předmětem veřejné zakázky je pořízení 90 kompletů certifikované výškové a speciální výstroje pro piloty taktického letectva Vzdušných sil AČR,“ uvedl Medek. Piloti tak dostanou nové letecké přilby, kyslíkové masky i anti-g kalhoty, které letcům pomáhají zvládat velké přetížení. „Důvodem je končící životnost výstroje, která je v české armádě zavedena. Poslední nákup byl uskutečněn v roce 2001,“ dodal mluvčí.

Výstroj bude podle něj pořízena jako přímá dodávka vojenského materiálu od vlády USA v rámci programu mezinárodní spolupráce Foreign Military Sales (FMS). Ministerstvo ji od Američanů koupí za stejné ceny, jaké platí americké ozbrojené síly. Nezbytnou certifikaci nové výstroje pak zajistí státní podnik Vojenský technický ústav ve spolupráci s leteckou společností Aero Vodochody. „Zakázka bude realizována do konce roku 2016 s předpokládanou hodnotou 20,7 milionu korun,“ dodal Medek.

Ministři také na pondělním zasedání dostanou informaci o dodávce tepla pro budovy Ministerstva obrany v Liberci od společnosti Teplárna Liberec. Úřad plánuje uzavřít novou pětiletou smlouvu. Podle Medka se díky ní podaří ministerstvu uspořit ročně asi 900 000 korun. Za pět let dodávek tak úřad předpokládá, že zaplatí 15 milionů.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…