Obrovská srážka: Thon zpochybil účinnost očkování proti omikronu. A Maďar vyletěl

10.01.2022 16:37

Omikron opět rozděluje nejen společnost, ale také odborné názory. Imunolog Vojtěch Thon totiž zpochybnil účinnost přeočkovacích vakcín proti mutaci omikron. Podle něj se naopak mutace stala přirozenou vakcínou, která chrání i před dalšími variantami covidu. Posilovací dávka tak není potřeba, soudí. Jeho výrok ale vyvolal značnou nevoli u těch, kteří posilovací dávky podporují.

Obrovská srážka: Thon zpochybil účinnost očkování proti omikronu. A Maďar vyletěl
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: prof. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D.

Thon ale současně v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS podle serveru iDNES.cz upozornil, že se to ale netyká rizikových skupin obyvatelstva – starších, kteří covid neprodělali a ani nebyli naočkováni. 

„V současné době se nikdo variantě omikron nevyhne. Získala schopnost rychle se šířit, ale rezignovala na vytváření fúze buněk. Pokud toho využijeme, vytvoříme přesně to, co potřebujeme udělat za normálních okolností vakcinací, ale jako lidé jsme to nebyli schopni zařídit. Nyní to má v režii virus,“ vysvětlil imunolog. A není s takovým názorem sám. Obdobné stanovisko zastává například vedoucí oddělení virologie Centra klinických laboratoří Hana Zelená, podle níž přirozeně prodělaná infekce vždy zaručí nejkvalitnější imunitu.

Podle Thona i vakcíny by tedy měly být nového typu, tedy takové, které by se stříkaly sprejem rovnou do nosu. Thon šel ale ve své kritice dál. Zpochybnil i smysl covid pasů. Podle něj nemají žádný význam a nesouhlasil s nimi ani po stránce medicínské, etické, lidské i právní.

Vlna kritiky na zásadní zpochybnění dosavadního postupu na sebe nenechala dlouho čekat. Například epidemiolog Rastislav Maďar mu poslal otevřený dopis, ve kterém naopak upozornil, že právě Thonovo vyjádření „je zcela nesprávné po stránce medicínské, lidské i etické“. Podle něj je nebezpečné a není založené na vědeckém poznání. Není sám, kdo za posilovací dávku oroduje. Nedávno její přínos vyzdvihl i Zdeněk Hel v jednom ze svých tweetů. „Poskytuje osmdesáti- až devadesátiprocentní ochranu proti hospitalizaci po infekci variantou omikron, a to i u lidí nad 65 let,“ napsal podle serveru iDNES.cz.

Na scénu ale nyní přicházejí zprávy z Izraele, které nejsou k účinnosti posilovacích dávek příliš optimistické. Ochrana je nevalná, a to ani po čtvrté dávce vakcíny. Tamější závěry tak ukazují, že ani třetí dávka vakcíny proti omikronu neochrání. Čtvrtou dávku tam nyní dostávají jen rizikoví pacienti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…